En Boeing 737-800 fra Ryanair. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Spanske Ryanair-piloter vil strejke i fem dage

Ryanair-piloter ansat i Spanien har varslet fem strejkedage i løbet af september. Årsagen er utilfredshed med, at det irske lavprisflyselskab vil lukke flere spanske baser.

Der kan komme markante forstyrrelser i Ryanairs spanske operationer i løbet af den kommende måned.

Ryanair har tidligere meldt ud, at det vil lukke fire ud af i alt 13 baser i Spanien, og det er ikke faldet i god jord hos selskabets spanske piloter. De har derfor via den spanske pilotforening SEPLA bekræftet, at de vil gå i strejke fem dage i løbet af den kommende tid, hvis ikke de lander en aftale med Ryanair. Der er tale om strejkedage den 19., 20., 22., 27. og 29. september.

SEPLA har sendt en anmodning til den spanske statsmægler, SIMA, om at få løst konflikten. Hvis ikke den løses inden første strejkedag, vil piloterne nedlægge arbejdet.

De fire spanske Ryanair-baser, som står til at blive lukket fra den 8. januar 2020, er Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote på De Kanariske Øer samt Girona i Catalonien. Baselukningerne kan berøre op til 512 medarbejdere – herunder mindst 120 piloter, oplyser SEPLA.

Piloter afviser Ryanairs begrundelse
De fem potentielle strejkedage blev annonceret i forbindelse med en pressekonference onsdag eftermiddag i SEPLAs hovedkvarter i Madrid. Ifølge Francisco Gómez, der er SEPLAs repræsentant for Ryanair-piloterne, har Ryanair ikke noget godt argument for at lukke de fire baser.

”Ryanair er et rentabelt selskab, der har givet overskud på en milliard euro (7,5 milliarder kroner, red.) i det sidste år, og som fortsat er det førende persontransportselskab i Spanien,” sagde han.

Ryanairs eneste grund til at lukke baserne er de forsinkede leveringer af Boeing 737 MAX-fly, lyder det.

”En undskyldning, der heller ikke holder, da finansdirektøren for Ryanair for nyligt forklarede, at Boeing havde lovet at påtage sig den økonomiske skade, som denne forsinkelse kunne forårsage i flyselskaberne,” forklarede Francisco Gómez ved pressekonferencen.

Francisco Gómez understregede desuden, at afskedigelserne ikke vil være berettigede, da Ryanair løbende ansætter nye piloter. SEPLA vil imidlertid – helt indtil det sidste – forsøge at gøre alt for, at strejkedagene ikke bliver aktuelle.

”Vi vil udtømme alle muligheder for at undgå strejke, men man skal huske på, at vi kun forsvarer vores job,” siger Óscar Sanguino, præsident i SEPLA.

Spanske kabineansatte varsler også strejke
Det er imidlertid langt fra første gang, at ansatte i Ryanair har varslet strejker. Tidligere på sommeren har blandt andet de britiske piloter og det portugisiske kabinepersonale meldt ud, at de går i strejke i løbet af september.

Et af de seneste strejkevarsler er kommet fra de spanske kabineansatte, der er medlem af fagforeningerne SITCPLA og USO. De har varslet 10 strejkedage i løbet af september, og motivationen er den samme som de spanske Ryanair-piloter; de fire baselukninger. De kabineansatte har varslet strejkedage den 1., 2., 6., 8., 13., 15., 20., 22., 27. og 28. september.

Mange af de ansatte ved forskellige europæiske Ryanair-baser er desuden utilfredse med, at der kun er indgået såkaldte anerkendelsesaftaler med det irske lavprisflyselskab. De ansatte ønsker egentlige kollektive overenskomster.

 

Relaterede artikler:

Ryanair-strejkevarsler breder sig

Datoer for Ryanair-strejker er fastlagt

Ryanair-piloter skal stemme om sommerstrejke