(Foto: HCA Airport)

Specialister fra Boeing-selskab i Odense-HCA Airport

Et konsortium af virksomheder, der tæller Boeings dronedatterselskab Insitu, skal gennemføre en demonstration af arktisk droneteknologi over Odenses HCA Airport.

En af luftfartens helt tunge drenge er rykket ind i HCA Airport i Odense. Boeings dronespecialister fra datterselskabet Insitu er på plads i den fynske lufthavn med tre 20-fods containere, og det vil de være frem til midten af denne måned.

Et internationalt konsortium af virksomheder, hvor Insitu er blandt medlemmerne, skal midt i oktober præsentere et nyt, højteknologisk overvågningssystem, IRSA (Integrated Remote Sensing for the Arctic), der består af droner, satellitter, fly og undervandsfartøjer, til fjernovervågning af Arktis.

“Hos Insitu er vi både begejstret for at vende tilbage til HCA Airport og for vores samarbejde med de øvrige projektpartnere om at promovere IRSA-projektet,” siger Dave Funkhouser, der er Insitus chef for international forretningsudvikling.

Vigtige droner
Droner og ubemandede fly vil være en afgørende del af IRSA-projektets system til overvågning af det arktiske område.

”Vi er stolte over, at vores ScanEagle- og Integrator-systemer har rækkevidden, udholdenheden og nyttelasten til at udføre den rolle,” fortsætter Dave Funkhouser.

I takt med, at Arktis har fået større og større geopolitisk bevågenhed, er der fra de danske myndigheders side et ønske om at styrke tilstedeværelsen i og overvågningen af Arktis.

Ubemandet overvågning
Derfor afsatte Folketinget i februar sidste år 1,5 milliarder kroner til at øge overvågningen via investeringer i højteknologiske, ubemandede systemer.

Det er netop sådan et system, der vil blive præsenteret på ArcticX2021-øvelsen i oktober. Foruden Boeing omfatter konsortiet virksomheder som C-Core, Viasat og danske MDSI.

“At testcentret tiltrækker så markante virksomheder, bekræfter, at man også i udlandet har fået øjnene op for de unikke faciliteter, vi har. Det er en blåstempling af UAS Denmark Testcenters position som én af Nordens førende,” siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune. UAS står for Unmanned Aircraft Systems.

Det åbenlyse valg
”Man finder ikke andre steder i Skandinavien, hvor der er lige så gode muligheder for at prøveflyve droner i civilt luftrum. HCA Airports kombination af beliggenhed, faciliteter og knowhow er ideelle,” supplerer Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune.

Den danske højteknologivirksomhed MDSI, som udvikler teknologi til integration af forskellige systemer til både bemandede og ubemandede fly, er en del af IDG-konsortiet. Her kalder man valget af UAS Denmark Testcenter og HCA Airport for det åbenlyse valg.

“Vi har forberedt os til ArcticX2021 i over et år, og vi har hele vejen igennem haft et effektivt samarbejde med UAS Denmark Testcenter og de danske myndigheder. Nu glæder vi os bare til at fremvise teknologierne og IRSA-konsortiets formåen,” siger vicedirektør i MDSI, Christian Steinø.

 

Relaterede artikler:

Dansk lufthavn styrker bestyrelsens viden om droner

Fynboer drømmer fortsat om rute-selskab

Gislev trodser drone-planer for HCA og opjusterer