Austrian Airlines-flåden på jorden i Vienna Airport. (Foto: Austrian Airlines_Florian Schmidt)

Statsstøtte til Austrian kan blive med klimamål

Den østrigske miljøminister vil have konkrete klimamål knyttet til en aftale om økonomisk hjælp til Austrian Airlines og andre østrigske flyselskaber under coronakrisen.

Selvom klimadebatten i øjeblikket er sat i baggrunden som følge af den aktuelle coronakrise, så er den på ingen måder glemt. Det beviser partiet De Grønne i Østrig, der danner regering sammen med det konservative parti ÖVP under ledelse af Sebastian Kurz.

I forbindelse med forhandlinger om en økonomisk hjælpepakke til Austrian Airlines, så kan der blive stillet krav om, at der skal være tilknyttet klimamål til en sådan aftale.

Det siger Leonore Gewessler, der er Østrigs minister for klima, miljø, energi, mobilitet, innovation og teknologi, ifølge Reuters.

“Hvis vi taler om, at flere hundrede millioner millioner euro af skatteydernes penge, så er det klart, at der vil være betingelser tilknyttet,” sagde den grønne minister ved en pressekonference.

Vil udnytte situationen
Vienna International Airport oplevede i 2019 en vækst på over 17 procent, idet den østrigske hovedstadslufthavn er blevet slagmark for lavprisflyselskaberne efter konkurserne i Airberlin og NIKI. I dag kæmper Austrian Airlines mod easyJet, Eurowings, Lauda, Level og Wizz Air, der alle har stor kapacitet i markedet.

Med den stigende luftfartsaktivitet i Wien, der blandt andet har betydet, at lufthavnen i 2019 overhalede større konkurrenter i både København, Lissabon og Zürich, er der blevet stigende fokus på luftfartens klimaaftryk, og det er regeringspartiet De Grønne klar til at udnytte.

“Når det handler om en branche, der især skal bidrage til klimabeskyttelse, så er det meget fornuftigt … at bruge denne situation til at støtte denne transformation,” siger den østrigske minister.

Der skulle angiveligt være tale om en betydelig reduktion af de korte ruter, brug af biobrændstof samt justeringer af den nuværende flyskat.

Jobgaranti afhænger af hjælpepakkens størrelse
Den østrigske regering vil også fokusere på en jobgaranti, således at det Lufthansa-ejede Austrian Airlines ikke senere kan nedskalere forretningen i Østrig.

Ifølge østrigske medier er der tale om en samlet hjælpepakke til en værdi af mellem 500 og 800 millioner euro, eller mellem 3,7 og 5,9 milliarder danske kroner.

Austrian Airlines, der indtil videre har samtlige fly på jorden frem til den 17. maj, har tilkendegivet, at omfanget af den østrigske statsstøtte vil afgøre, hvor mange af de 7.000 ansatte, der vil miste deres job.

Konkurrenten Lauda, der er et østrigsk datterselskab af Ryanair, har tidligere udtalt, at man forventer at kunne få samme ordning for sine ansatte i henhold til EU´s regler om statsstøtte.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa: Vi bliver mindre efter coronakrisen

Vil have klimabetingelser i hjælpepakke til luftfart

Ny strategiplan skal hjælpe konkurrencepresset Austrian