Vil have klimabetingelser i hjælpepakke til luftfart

Demokrater og miljøorganisationer i USA mener, at den amerikanske regering skal tvinge flyselskaberne til at forpligte sig til klimamål til gengæld for økonomisk hjælp under coronakrisen.

Flyselskaber over hele verden har brug for økonomisk hjælp fra de respektive regeringer i deres hjemlande, hvis det skal være muligt at overleve coronakrisen, der midlertidigt har sat flytrafikken i stå.

I USA kunne Airlines for America (A4A) tidligere på ugen opgøre et behov for milliardhjælp til de amerikanske flyselskaber. Der er aktuelt brug for 25 milliarder dollars i tilskud til passagerflyselskaber og fire milliarder dollars til fragtflyselskaber.

Et tilsvarende beløb vil være nødvendigt i supplerende statsgaranterede lån og lånegarantier. Det svarer i første omgang til en hjælpepakke på 58 milliarder dollars, eller hvad der svarer til lidt mere end 400 milliarder danske kroner.

“Amerikanske flyselskaber har brug for øjeblikkelig hjælp, da det nuværende økonomiske miljø simpelthen ikke er bæredygtigt. Dette forværres af det faktum, at krisen ikke ser ud til at have en ende i syne,” lød det tidligere på ugen i en erklæring fra Airlines for America.

Demokrater arbejder bag kulisserne
Republikanske senatorer er ved at gøre klar til at række den amerikanske luftfartsindustri en hjælpende hånd, mens demokratiske politikere og miljøorganisationer har igangsat et arbejde for sikre, at der knyttes klimabetingelser til en eventuel økonomisk hjælpepakke som følge af COVID-19-pandemien. Det skriver det konservative amerikanske nyhedsmedie Washington Examiner.

Mediet er vidende om, at der i demokratiske kredse arbejdes for at opsætte bindende klimamål til gengæld for hjælpen, men endnu har ingen demokratiske senatorer officielt lagt navn til sådan et forslag. Det forlyder, at man vil kræve, at flyselskaberne skal forpligte sig til et loft for CO2-emissionen samtidig med, at selskaberne skal tvinges til at investere i forskning og udvikling af biobrændstof.

“Jeg presser på for at etablere bindende mål for reduktion af emissioner og hjælp til at finansiere forskning i og udvikling af nye teknologier i den civile luftfartssektor,” siger Sheldon Whitehouse, demokratisk senator fra Rhode Island til det amerikanske medie.

238 miljøorganisationer i fælles brev
I USA står luftfarten for 12 procent af CO2-emissionen i transportsektoren, og på globalt plan repræsenterer luftfartssektoren 2,4 procent af den globale udledning af drivhusgasser. Derfor øjner miljøorganisationerne en mulighed for at slå til, når flyselskaberne må ned på knæ for at sikre deres overlevelse.

Fredag opfordrede 238 amerikanske miljøorganisationer i et fælles brev til de mest indflydelsesrige politikere i USA til at knytte klimarelaterede betingelser til eventuelle hjælpepakker til luftfarten. Det er blandt andet foreslået, at luftfartsindustrien skal forpligte sig til at reducere CO2-emissionen med samlet 20 procent i hvert årti baseret på 2020-niveauet.

“Vi siger ikke, at man skal ned på nul, men vi har brug for at se, at der sker reelle fremskridt,” lyder det fra Brett Hartl fra Center for Biological Diversity, der er en af de 238 organisationer, der er afsender af brevet.

De amerikanske flyselskaber har allerede forpligtet sig til til at reducere drivhusgasserne med 50 procent i 2050.

 

Relaterede artikler:

Krisen får amerikanske flyselskaber til at opgive

Hjælpepakke med skrappe krav til Norwegian

SAS får hjælp fra Danmark og Sverige