Boeing 737-800 fra Norwegian i London Gatwick Airport. (Foto: Ceri Breeze / Shutterstock.com)

Storbritannien lemper slotregler for at mindske kaos

Den britiske regering har ændret på de slotregler, som flyselskaberne skal efterleve. Det sker i et forsøg på at forhindre yderligere flykaos og kødannelse i lufthavne landet over.

Ligesom i Danmark og en del andre lande verden over er såvel flyselskaber som lufthavne i Storbritannien pressede i disse dage, da man ikke har nok medarbejdere til at håndtere de mange passagerer, som har fået rejselysten tilbage efter COVID-19-pandemien.

Situationen i landets lufthavne har tidligere fået transportminister Grant Shapps til at bede flyselskaberne om at stoppe med at sælge billetter til flyvninger, som de ikke har tilstrækkelig kapacitet til at gennemføre i håb om, at det vil mindske kødannelse og aflyste afgange i landets lufthavne.

I den forbindelse blev det kritiseret, at ministeren kom med opfordringen til trods for, at regeringen ikke havde lempet på reglerne for, hvor ofte flyselskaberne skal benytte de slots, som de er blevet tildelt i de britiske lufthavne.

Kan frasige sig slots i sommeren
Slots er start- og landingstilladelser til en given lufthavn. Som reglerne i Storbritannien har været indtil nu, har det været sådan, at flyselskaberne skal gøre brug af 70 procent af de tildelte slots, hvis ikke selskaberne vil risikere at miste dem året efter.

Tirsdag lød det så fra regeringen, at man midlertidigt har lempet reglerne for lufthavns-slots sådan, at flyselskaberne kan frasige sig brugen af et eller flere givne slots i løbet af sommeren i år, hvis selskaberne ikke er sikre på, at man realistisk set kan benytte dem. Det skriver Reuters.

Intentionen er at give flyselskaberne et incitament til at justere trafikprogrammerne, så de bliver mere realistiske uden, at selskaberne skal frygte, at de mister de eftertragtede start- og landingstilladelser i Heathrow eller andre lufthavne.

Vil sætte stopper for lufthavnskaos
Ifølge transportminister Grant Shapps kan lempelsen af slotreglerne forhåbentligt hjælpe med at sikre en vis stabilitet i driften, mens flyselskaber og lufthavne forsøger at mande tilstrækkeligt op sådan, at der ikke sker en gentagelse af de kaotiske scener, der har udspillet sig i flere britiske lufthavne i løbet af foråret.

”Det er afgørende, at folk ikke møder op i lufthavnen til kaos og den skuffende besked om, at deres fly er blevet aflyst i sidste øjeblik, fordi systemet ikke fungerer, som det burde. Jeg vil gøre alt i min magt for at sætte en stopper for det.”

”Dagens udmelding sigter dels efter at hjælpe flyselskaberne med at få passagererne til at føle sig sikre samt at sørge for, at driften foregår så godt som muligt i løbet af de næste par måneder,” lyder det fra transportministeren.

 

 

Relaterede artikler:

Flyselskaber over hele verden var uforberedte

Transportminister til flyselskaber: Stop billetsalget

Lufthavn skal ansætte 12.000 inden sommeren