Terminal 5 i Heathrow. (Foto: Joakim J. Hvistendahl)

Transportminister til flyselskaber: Stop billetsalget

Den britiske transportminister opfordrer landets flyselskaber til at stoppe med at sælge flere billetter og rejser, end der er kapacitet til at gennemføre.

Efter flere år med rejserestriktioner, grænselukninger og andre forhindringer, som i perioder har fjernet en stor del af indtjeningsgrundlaget for flyselskaber og lufthavne, er efterspørgslen efter flybilletter for alvor taget til i løbet af foråret.

Den store interesse har dog skabt en ny række udfordringer, da flyselskaber såvel som lufthavne har haft vanskeligt ved at få ansat og uddannet nye medarbejdere i et tempo, hvor nyansættelserne kan følge med de mange passagerer, der booker billetter til flyvninger for tiden.

I løbet af foråret har det ført til kaotiske scener med lange køer i lufthavne i blandt andet Amsterdam, København samt Storbritannien.

I denne uge er der desuden sammenfald mellem en ferie for skolebørnene og en forlænget weekend, hvor indbyggerne i Storbritannien holder fri for at markere dronning Elizabeths 70-års regentjubilæum, og det har allerede skabt travlhed i flere lufthavne.

Ikke tilstrækkelige fremskridt
Udfordringerne begyndte allerede at vise sig i løbet af påskeferien i år, og siden har flyselskaber og lufthavne forsøgt at indføre tiltag, der skal afhjælpe og forhindre, at flaskehalsene opstår på de travle rejsedage.

Med hjælp fra regeringen er den tid, som det tager at sikkerhedsgodkende nye medarbejdere blevet forkortet, men det har tilsyneladende ikke været nok. De seneste dage har medierne nemlig atter kunne berette om kødannelser, personalemangel og aflyste flyafgange i britiske lufthavne.

Så selvom udfordringerne er blevet forsøgt afhjulpet, er der ikke sket tilstrækkeligt med fremskridt på nuværende tidspunkt. Det er i hvert fald meldingen fra transportminister Grant Shapps ifølge nyhedsbureauet Reuters.

”Vi skal sikre os, at der ikke sker en gentagelse af de seneste dages begivenheder. Til trods for regeringens advarsler, har selskaberne solgt flere flybilletter og ferier, end de har kapacitet til at afvikle. Sådan en situation må ikke gentage sig, og alle bør gøre en indsats for, at det samme ikke sker igen til sommer.”

Kritiserer regeringens slotregler
Transportministeren fortalte ligeledes, at han i den kommende tid vil mødes med repræsentanter fra luftfartsbranchen for at diskutere udfordringerne nærmere. Huw Merriman, som er formand for Transportudvalget i det britiske parlament, mener dog, at regeringen kunne have gjort mere for at afhjælpe situationen.

Ifølge politikeren har regeringen de facto bedt flyselskaberne om at fortsætte flyvningerne, fordi der ikke er blevet justeret i reglerne for brugen af slots i de britiske lufthavne i årets sommertrafikprogram. I øjeblikket skal der gøres brug af 70 procent af de tildelte slots, ellers risikerer flyselskaberne at miste dem.

Derfor burde regeringen – ifølge Huw Merriman – have justeret de gældende regler således, at flyselskaberne kunne skrue ned for antallet af flyvninger uden frygt for at miste de eftertragtede start- og landingstilladelser. Det har ledelsen i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam gjort for at afhjælpe den samme slags udfordringer, som den britiske luftfartsbranche kæmper med i øjeblikket.

”Jeg mener, det er skuffende, at regeringen giver branchen skylden for situationen, da det er en industri, der har lidt milliardtab. Vi er derfor nødt til sammen at finde en løsning, der kan hjælpe branchen med at klare skærene,” siger Huw Merriman.

 

Relaterede artikler:

Sådan vil Schiphol løse sommerens udfordringer

Endnu en europæisk lufthavn ramt af rejsekaos

Forventer en sommer med rejsekaos