En Boeing 737-800 fra det irske lavprisflyselskab Ryanair. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Stort passagerfald hos ultra-lavprisflyselskaber

Både Ryanair og Wizz Air har – i modsætning til de forudgående år – haft en markant nedgang i antallet af passagerer fra august til september.

Det begyndende opsving efter coronanedlukningen, som nogle europæiske flyselskaber oplevede henover sommeren, blev kortvarigt, da nye smitteudbrud og rejserestriktioner tilsyneladende igen har fået europæerne til at fravælge flyrejser.

Flyselskabernes internationale sammenslutning IATA pegede for nyligt på denne udvikling i en trafikprognose, og udviklingen afspejles også i de europæiske flyselskabers trafiktal for september.

Det gælder ikke bare hos IATA-medlemmer, men også blandt ultra-lavprisflyselskaber som irske Ryanair og ungarske Wizz Air. De to store europæiske lavprisselskaber må begge notere markante fald i antallet af passagerer i september – både i forhold til den forudgående august måned og i forhold til september sidste år.

Ryanair: To millioner færre passagerer i september
Ryanair havde i september 5,1 millioner passagerer, hvilket var et fald på 64 procent i forhold til samme måned sidste år, fremgår det af selskabets seneste trafikstatistik.

Tallene viser imidlertid også, at Ryanair fra august til september havde et fald i antallet af passagerer på næsten to millioner – fra syv millioner i august til de godt fem millioner i september.

Et så brat fald oplevede Ryanair ikke sidste år, hvor antallet af passagerer fra august til september blot faldt med 800.000 passagerer – fra 14,9 til 14,1 millioner, ligesom selskabet de forudgående år heller ikke har haft en tilsvarende stor forskel på de to måneders passagertal.

Større fald i september end i august
I juli lå Ryanairs passagertal 70 procent under juli sidste år, mens det så betydeligt bedre ud i august, hvor tilbagegangen ”kun” var på 53 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Men i september gik det så den anden vej igen med faldet på 64 procent.

Belægningen på Ryanairs fly var også svagere i september med en belægningsprocent på 71 mod 73 procent i august og 72 procent i juli.

Wizz Air: 800.000 færre passagerer i september
Hos det ungarske lavprisselskab Wizz Air ses en lignende udvikling. Wizz Air havde i september næsten 1,6 millioner passagerer mod lidt over 3,8 millioner i samme måned sidste år – svarende til et fald på 58 procent.

I forhold til den forudgående måned faldt passagertallet imidlertid med 800.000 passagerer, da selskabet i august i år havde 2,4 millioner passagerer.

Sidste år var forskellen mellem de to måneder blot 200.000 passagerer, da Wizz Air i september 2019 havde 3,8 millioner passagerer mod fire millioner i august 2019.

Wizz Air havde i september i år en belægningsprocent på 64,6, mens flyene i august havde en noget højere belægning på 70,9 procent.

 

Relaterede artikler:

Ryanair nedjusterer med ekstra 10 mio. passagerer

Wizz Air også ramt af svigtende efterspørgsel

Wizz Air i pludselig modvind