Airbus A330-800neo fra Air Greenland.i CPH. (Foto: CPH | Facebook)

Strejkevarsel fra Dansk Metal mod Air Greenland (opd.)

En strejke kan potentielt ramme sommertrafikken mellem Danmark og Grønland, da Air Greenland og Dansk Metal ikke kan nå til enighed i de igangværende overenskomstforhandlinger. Bookede billetter kan allerede nu refunderes.

Sidste år endte Air Greenland og Dansk Metal i Forligsinstitutionen, da et længere forhandlingsforløb, hvor parterne havde søgt at nå til enighed om en overenskomst for selskabets flymekanikere, var gået i hårdknude.

På daværende tidspunkt Dansk Metal havde varslet strejke op til påsken. Strejken endte dog med at blive afblæst, da parterne blev enige om en overenskomst, hvor en del af aftalen gik ud på, at flyselskabet og fagforeningen skulle mødes igen i år, hvor de skulle forhandle lønnen på plads, og den proces har været i gang.

Nu oplyser Air Greenland dog, at Dansk Metal har afvist de forslag til lønstigninger, som flyselskabet har fremlagt i forbindelse med drøftelserne. Det har resulteret i, at fagforbundet har sendt andet varsel om en strejke, der potentielt kan påbegyndes den 23. juni. Såfremt forløbet ender med, at de ansatte vælger at strejke, kan det ramme alle flyvninger mellem Danmark og Grønland.

Kan resultere i højere billetpriser
Ifølge Mads Barlach Christensen, der er HR-direktør hos Air Greenland og fungerer som flyselskabets forhandlingsleder, har man forsøgt at finde en flerårig løsning for at sikre ro på driften i en periode.

”Dansk Metal har krævet en helt urimelig lønstigning. De kræver lønstigninger for et år, som svarer til det som andre faggrupper har fået over tre til fire år. Vi har tilbudt flere forskellige lønstigningsmodeller over flere år, så Dansk Metals medlemmer er sikret flere år frem og kunderne ikke hvert år skal forholde sig til et nyt strejkevarsel. Alle vores tilbud er dog blevet afvist af Dansk Metal.”

Direktøren påpeger, at forhandlingerne potentielt kan ende med at prisstigninger for selskabets passagerer.

”Der er kun et sted, vi kan hente den yderligere lønstigning, Dansk Metal stiller krav om – og det er i de billetpriser, som kunderne skal betale.”

Kunne ikke have valgt værre tidspunkt
Næste skridt er, at parterne atter skal mødes i Forligsinstitutionen. Det vides endnu ikke, hvornår det vil ske, men Air Greenland fortæller, at man i øjeblikket afventer en indkaldelse. Mads Barlach Christensen udtaler, at håbet fra flyselskabets side er, at man vil lykkes med at nå til enighed.

”Vi ved, at hvis strejken bliver en realitet, så påvirker det store dele af vores samfund. Dansk Metal rammer et tidspunkt, hvor mange kunder har planlagt ferie og mange forældre glæder sig til at se deres børn, som er på efterskole- eller uddannelsesophold og skal hjem.”

”Dansk Metal kunne faktisk ikke vælge et dårligere tidspunkt for deres strejkevarsel. Derfor arbejder vi allerede nu på at kunne lempe billetbetingelserne og gøre det tydeligt, hvordan kunderne kan forholde sig uanset, om der bliver strejke eller ej. Det skal dog understreges, at vi fortsat håber at kunne nå til enighed med Dansk Metal og dermed afværge strejken.”

Opdatering: Tirsdag den 23. maj klokken 14.50
Hos Dansk Metal påpeger forhandlingschef Keld Bækkelund Hansen, at de ansatte i hans optik bør kunne mærke, når der er overskud i årsregnskabet, som der har været ved Air Greenland. Derudover forklarer han, at fagforbundet vil skåne indbyggerne på Grønland så vidt muligt.

”Det er flymekanikerne, der holder flyene på vingerne. Men vi ønsker ikke at ramme indenrigstrafikken i Grønland, og derfor har vi udelukkende varslet strejke på den transatlantiske rute. Det grønlandske folk skal rammes mindst muligt. Det er klart, at vi er kun stærke som lønmodtagere, hvis vi står sammen mod den arbejdsgiver, der ikke vil give mere i løn. Så vi bliver nødt til at ramme virksomheden for at presse dem til at give mere i lønposen.”

Ifølge forhandlingschefen er det Air Greenlands egen skyld, at afviklingen af i hvert fald en del af sommertrafikken risikerer at blive ramt af den varslede strejke.

”Air Greenland har selv valgt, at de vil have årlige lønforhandlinger med ret til konflikt. Vi håber, at de kommer til fornuft og vender tilbage til forhandlingsbordet. Vi er åbne for alle gode forslag, men det kræver, at de ændrer kurs. Flymekanikerne har været meget fleksible over for selskabet under corona-epidemien, og de er en meget efterspurgt arbejdskraft. Så det er kun rimeligt, at de får bevaret deres realløn,” slår Keld Bækkelund Hansen fast.

Opdatering: Tirsdag den 23. maj klokken 16.30
Air Greenland oplyser, at selskabet i lyset af den mulige strejke har besluttet at give de kunder, der har bestilt billet til en flyvning mellem Grønland og Danmark i perioden fra den 23. juni til den 7. juli, mulighed for at få billetten refunderet allerede nu. Det gælder alle billettyper.

Det er dog værd at bemærke, at hvis strejken ikke bliver til noget, er de rejsende nødsaget til at købe en ny billet, som potentielt kan være dyrere eller underlagt andre betingelser, lyder det fra flyselskabet.

”Da vi går ind i den travleste del af højsæsonen, er det vigtigt at understrege, at der er begrænsede pladser tilbage ombord på afgangene i juli og august og at køb af en ny billet i denne periode. Derfor vil blive på de vilkår, der findes på købstidspunktet.”

I tilfælde af strejke, bliver alle berørte flybilletter uanset billettype refunderet, bekræfter Air Greenland.


Relaterede artikler:

Juletrafikken reddet hos Air Greenland

Er nået til enighed med Dansk Metal

Air Greenland advarer forud for konflikt