United Airlines har bestilt 100 elfly af typen ES-19 fra svenske Heart Aerospace. Foto: United Airlines

SAS-partner køber 100 svenske elfly

United Airlines har underskrevet en aftale om at købe 100 elfly fra svenske Heart Aerospace. Dermed fortsætter det amerikanske flyselskab med at lægge ordrer på nye og grønnere fly.

Der har siden årsskiftet været flere udmeldinger om flykøb fra SAS-partneren United Airlines.

Den seneste i rækken omhandler køb af elektriske fly fra en svensk producent. Således har det store amerikanske flyselskab annonceret en aftale med Heart Aerospace om køb af 100 ES-19-elfly, der i øjeblikket er under udvikling.

Flyet får plads til 19 passagerer, og det bliver ideelt til korte ruter. Det får en rækkevidde på 400 kilometer og bliver i stand til at lette fra en startbane på 800 meter. Går alt efter planen, vil flyet være klart til at indgå i kommerciel rutefart allerede fra 2026. Inden da skal designet helt på plads, der skal bygges testfly og senere skal der opnås certificering.

Ordren fra United Airlines hos Heart Aerospace er lagt sammen med partneren Mesa Airlines, der selv ligeledes har bestilt 100 ES-19-elfly.

United først i USA med elfly
United Airlines satser på, at elflyet skal operere på over 100 af flyselskabets regionale ruter fra de fleste hub-lufthavne. Dermed vil det kommende elfly blandt andet flyve fra Chicago og San Francisco.

”Vi genkender, at kunderne ønsker endnu mere ejerskab af deres eget CO2-udslip. Vi er stolte af at samarbejde med Mesa Air Group om at tilbyde elektriske fly til vores kunder tidligere end noget andet amerikansk flyselskab,” siger Michael Leskinen, direktør for virksomhedsudvikling og investorrelationer i United Airlines.

”Vi forventer, at det regionale kortdistancemarked vil spille en nøglerolle i udviklingen af de elektriske fly. I takt med at batteriteknologien forbedres, bør større fly blive udviklet, men vi vil ikke vente på at begynde rejsen.”

Hos Heart Aerospace er man glad for det nye samarbejde med de amerikanske selskaber.

”Udviklingen af elektriske fly sker nu – teknologien er der allerede. Vi kunne ikke være mere stolte over at samarbejde med United, Mesa og BEV (Breakthrough Energy Ventures, red.) om at tage vores ES-19-fly på markedet. Jeg kan ikke forestille mig en stærkere koalition af partnere, der skal fremme vores mission om at elektrificere kortdistance-flyrejser,” siger Anders Forslund, administrerende direktør i Heart Aerospace.

2021 fyldt med United-flyordrer
Købet af 100 ES-19-elfly er det seneste i rækken af flere grønne investeringer fra Star Alliance-selskabet United Airlines. I juni afgav det sin største ordre nogensinde, og den største ordre noget flyselskab har placeret i et årti.

Den gigantiske ordre lød på 200 Boeing 737 MAX og yderligere 70 Airbus A321neo. Flyene skal erstatte selskabets ældre kort- og mellemdistancefly. Ordren har en værdi i listepriser, der svarer til 190 milliarder kroner.

United Airlines lagde endnu en ordre for to måneder siden, og her var der tale om supersoniske fly. Flyselskabet bestilte således 15 fly fra amerikanske Boom Supersonic og med option på yderligere 35 fly. Det supersoniske fly vil efter planen kunne flyve på 100 procent bæredygtigt brændstof, og i 2029 vil det være godkendt til passagerflyvninger.

Den fjerde og sidste flyordre, som United Airlines indtil videre har lagt i 2021, kom i februar. Her meddelte flyselskabet, at det havde afgivet ordre på 200 elektriske lufttaxier fra Archer Aviation. Disse skal bruges til at flyve passagerer fra bykernen af større byer som Chicago og New York og ud til storbyernes lufthavne.

 

Relaterede artikler:

Svensk start-up vil lancere 19-personers el-fly

Gigantordre: 270 fly til SAS-partner

SAS-partner køber 15 supersoniske fly