MRJ90 (Foto: Mitsubishi Aircraft Company)

Svensk selskab vil købe op til 20 Mitsubishi-fly

Som de første selskab i Europa har det svenske flyleasingselskab Rockton underskrevet en aftale om køb af MRJ90-fly fra japanske Mitsubishi Aircraft.

Det svenske flyleasingselskab Rockton AB har udsigt til at blive en slags europæisk forpost for det regionale jetfly MRJ90 fra den japanske flyproducent Mitsubishi. Flyet, der har plads til mellem 80 og 90 passagerer afhængig af kabineindretning, forventes at blive sat i kommerciel drift i 2018, og hidtil har kun selskaber i Japan, USA og Myanmar vist interesse for den nye flytype.

Under det store Farnborough Air Show underskrev Rockton og Mitsubishi Aircraft Corporation i denne uge en intentionsaftale om en fast ordre på 10 MRJ90-fly samt en option på yderlige 10 fly. Ifølge selskaberne vil de afslutte den endelige aftale i den nærmeste fremtid. Rockton er det første europæiske selskab samt det andet flyleasingselskab, der vælger MRJ-flyet. Ifølge aftalen vil Rockton modtage de første fly i 2020.

“Vi mener, at MRJ-flyet er et helt exceptionelt produkt, som vi vil se over hele verden indenfor en overskuelig årrække. MRJ90 er en ‘game changer’ med et effektivt rent design, suveræn passagerkomfort samt nye og revolutionerende Pratt & Whitney PW1200G-motorer. Denne nye flytype vil give afgørende økonomiske fordele for flyselskaber, der opererer i segmentet med 70 til 90 passagerer, specielt i sammenligning med de produkter, der er på markedet i dag,” siger Niklas Lund, der er administrerende direktør i Rockton AB.

Konkurrenterne i markedet for regionale jetfly af samme størrelse er primært canadiske Bombardier med CRJ900-flyet samt brasilianske Embraer, der tilbyder E-jets i 170-serien.

243 faste ordrer
Mitsubishi Aircraft Corporation er indtil videre lykkedes med at sælge 407 fly. Når aftalen med Rockton samt et andet leasingselskab ved navn Aerolease Corporation bliver underskrevet, vil der samlet være 447 fly i ordrebogen, hvoraf 243 er faste ordrer, 180 er optioner, mens de resterende 24 fly er handlet på en købsret til aftageren.

Største kunde bliver amerikanske SkyWest Inc., der allerede i 2012 bestilte 100 eksemplarer af flyet. Amerikanske selskaber som Trans States Holding og Eastern Air Lines har afgivet faste ordrer på henholdsvis 50 og 20 fly, mens japanske Japan Airlines og All Nippon tilsammen har bestilt 47 fly. Endelig har Air Mandalay fra Myanmar afgivet ordre på seks fly samt en option på yderligere fire.

“Denne europæiske ordre fra flyleasingselskabet Rockton vil give MRJ-programmet et udgangspunkt for at udvide kundebasen i Europa. Det glæder os at kunne afslutte denne intentionsaftale med Rockton og bygge et stærkt partnerskab for at få markedsført MRJ-flyet i Europa. Vi tror fast på, at kombinationen af ekspertisen fra Rockton sammen med det revolutionerende MRJ-fly vil skabe en ny adgang til det europæiske flyleasingmarked og derigennem give kunderne en bred vifte af løsninger,” siger Hiromichi Morimoto, koncernchef for Mitsubishi Aircraft Corporation, i en pressemeddelelse.

Rockton AB er etableret tilbage i 1998 og har hovedkontor i Stockholm. Selskabet beskæftiger sig primært med flyleasing af regionale jetfly og ledes af Niklas Lund, der har over 30 års erfaring med finansielle opgaver. Ved sin side har han Robert Küller, der var medstifter af firmaet, og han har en baggrund med finansieringsopgaver hos Svenska Handelsbanken og GE Capital. Endelig er der Ulf Liljenberg, der har den flyfaglige ekspertise, idet han siden 1985 har været ansat i selskaber som Volitio Aviation Services, CTT Systems, PK Airfinance samt som teknisk chef hos Transwede Airways.

 

Relaterede artikler:

Nyt Embraer-fly skærper konkurrencen blandt regionaljets

NAC ind på Embraer-markedet