SAS-piloter i cockpittet. (Arkivfoto)

Svenske SAS-piloter har kurs mod strejke fredag

Svensk Pilotförening har sent torsdag forkastet et forslag til ny overenskomst. 350 svenske SAS-piloter strejker derfor fra fredag aften. Det bliver den ene af to strejker i europæisk luftfart i weekenden.

Hvis man i de kommende dage har planer om at flyve til og fra Sverige eller en plan om at flyve til Frankrig eller gennem fransk luftrum, så kan det være klogt at tænke sig om en ekstra gang. Den kommende weekend kan skandinavisk og europæisk luftfart nemlig meget vel blive forstyrret af strejker.

For selvom det torsdag aften lykkedes SAS at undgå en strejke blandt sine norske piloter, så er der stadig udsigt til strejker i Sverige og i Frankrig.

Oslo-strejke afblæst
Det var planen, at 250 sikkerhedsansatte i Oslo-Gardermoen lufthavnen skulle nedlægge arbejdet fra fredag morgen. Men ligesom det lykkedes SAS at nå til enighed med piloterne, så blev der natten til fredag indgået en aftale mellem arbejdsgiverorganisation NHO Service samt Parat, så en strejke er blevet afværget i sidste øjeblik.

Oslo Lufthavn melder om forventninger til normal bemanding i sikkerhedskontrollen, selvom der muligvis kan opstå mindre forsinkelser i flytrafikken..

Står langt fra hinanden
Fredag aften kl. 18 er det SAS-flyvninger med svenske piloter i cockpittet, der kan risikere at blive påvirket af den strejke, som 350 svenske piloter har varslet.

SAS og Svensk Pilotförening har de seneste uger forhandlet for at nå en aftale om en ny overenskomst. Men sent torsdag aften meddelte Svensk Pilotförening, at foreningens medlemmer havde forkastet et mæglingsforslag fra Medlingsinstituttet, som er den svenske pendant til den danske forligsinstitution. Derfor går 350 SAS-piloter med base i Stockholm Arlanda i strejke fredag klokken 18, skriver foreningen i en pressemeddelelse torsdag aften.

En strejke blandt SAS’ svenske piloter vil kun påvirke de flyvninger med svenske piloter, som SAS selv opererer. Det vil primært være kort- og mellemdistanceflyvninger fra Stockholm Arlanda til Skandinavien og Europa. Flyvninger til og fra Sverige med danske og norske besætninger i cockpittet samt flyvninger opereret af underleverandører som Jet Time, Flybe og City Jet samt SAS’ langdistanceflyvninger fra Arlanda vil ikke blive berørt.

SAS indgik sidste år en to-årig overenskomstaftale med sine danske piloter.

Problemer for fodboldfans
Hvis man tror, at man kan rejse syd på fra Danmark og der undgå at blive ramt af strejker, så kan man være uheldig at skulle tro om igen. En stor gruppe franske flyveledere nedlægger nemlig arbejdet lørdag, søndag og mandag – sådan som flyvelederne i Frankrig ofte gør.

Det kan give problemer for de mange fodboldfans fra hele Europa, som gerne vil til det europamesterskab i herrefodbold, som Frankrig fra i dag er vært for de næste fire uger. Og det kan også give problemer for rejsende, der slet ikke skal til Frankrig, men som blot flyver henover landet på vej mellem eksempelvis Skandinavien og Spanien.

 

Relaterede artikler:

Norsk SAS-strejke afværget

SAS klar til at hjælpe strejkeramte kunder

Risiko for omfattende SAS-strejker

Storstrejke truer i Oslo Gardermoen