Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Kalle Sanner | Swedavia)

Svenske storlufthavne nede med 83 procent

Coronakrisen er fortsat fremtrædende i Sverige, hvor landets to største lufthavne oplevede et stort fald i antallet af passagerer i august.

Verden over kæmper lufthavne med at få passagererne tilbage i terminalerne, men coronapandemien har fortsat stor indflydelse på trafiktallene.

Den svenske lufthavnsoperatør, Swedavia, har netop offentliggjort passagertallene for august, og her fremgår det tydeligt, at der er langt til niveauet fra før krisen. Swedavia driver i alt 10 lufthavne, og de havde i august en samlet tilbagegang på 83 procent i antallet af passagerer sammenlignet med samme året før.

I Sveriges største lufthavn, Stockholm Arlanda, faldt passagertallet med 83 procent til 418.000 rejsende sammenlignet med august sidste år. I landets næststørste lufthavn, Göteborg Landvetter, faldt passagertallet ligeledes med 83 procent til 104.000 rejsende i august. I de resterende otte lufthavne var der mellem 66 og 93 procent færre passagerer i august.

Alt i alt håndterede Swedavia 650.000 passagerer i august, hvor tallet i august 2019 lød på 3,7 millioner rejsende. Der var en positiv udvikling i antallet af passagerer i august, men passagertallet faldt i slutningen af måneden som følge af færre ferierejser. Coronapandemien har stor indflydelse på det lave passagertal, men det ikke kan udelukkes, at tallene også kan være påvirket af den svenske flyskam.

Langsom genopretning
420.000 af passagererne i de svenske lufthavne i august rejste udenlands, hvilket var et fald på 85 procent sammenlignet med samme måned året før. Antallet af indenrigspassagerer faldt med 76 procent til 230.000 rejsende. I august 2019 var der 980.000 indenrigspassagerer.

”Når vi opsummerer sommermånederne, kan vi fastslå, at den forsigtige genopretning af flyrejser fortsætter i løbet af august i takt med landenes lempede rejserestriktioner, der muliggør større tilgængelighed mellem lande. Selvom antallet af flyrejser fortsætter med at stige i august, er der stadig relativt få og et historisk lavt niveau som følge af virkningerne af coronapandemien,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

”Forud for efteråret vurderer luftfartsbranchen, at det vil tage flere år for luftfartsmarkedet at komme tilbage på niveauer fra før coronapandemien. I den nærmeste fremtid forventes et fortsat stærkt påvirket og begrænset luftfartsmarked med markant færre flyrejser – sammenlignet med før pandemien – resten af ​​året og også næste år.”

Stockholm Arlanda håndterede 316.000 passagerer i juli, hvilket var en tilbagegang på 87 procent. Der har således været en positiv udvikling – om end minimal – fra juli til august i Sveriges største lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Stort halvårsunderskud hos Swedavia

Langsom genstart i de nordiske storlufthavne

Officielt: Stockholm-lufthavn skal lukkes