Arlanda Swedavia (foto: Swedavia)

Stort halvårsunderskud hos Swedavia

Swedavia er som alle andre lufthavnsejere hårdt ramt af coronakrisen. Netop offentliggjort regnskab viser underskud på over en halv milliard danske kroner.

Den statsejede, svenske lufthavnsoperatør, Swedavia, har netop offentliggjort sit regnskab for første halvår. Og det er dyster læsning: Alene i andet kvartal faldt passagertallet med 97 procent, og omsætningen for halvåret er næsten halveret i forhold til samme periode i fjor.

I konkrete tal faldt passagertallet i Swedavias 10 lufthavne fra 19,6 millioner i første halvår i fjor til 6,9 millioner i samme periode i år. Det svarer til et fald på 64,6 procent for halvåret. Det drastiske fald betød, at omsætningen gik fra godt tre milliarder svenske kroner til knap 1,6 milliarder.

Reelt endnu større underskud
Dermed kom Swedavia ud af regnskabsperioden med et underskud på 376 millioner svenske kroner (271 millioner danske kroner). Reelt er underskuddet dog endnu større, da Swedavia i januar fik en gevinst på næsten en halv milliard svenske kroner, da man frasolgte Airport Hotel 2 i hovedstadslufthavnen Arlanda. Uden det frasalg var underskuddet havnet på 779 millioner svenske kroner, hvilket svarer til godt 562 millioner danske kroner.

Swedavias ledelse har naturligvis forsøgt at minimere coronakrisens påvirkninger. Omkostningerne er blevet reduceret med omkring én milliard svenske kroner for helåret, og investeringer for et lignende beløb er blevet bremset. Alligevel ender krisen med at få alvorlige konsekvenser for Swedavia.

Fyrer 800 medarbejdere
Allerede i marts varslede Swedavia, at man ville afskedige 800 medarbejdere, og i det netop offentliggjorte regnskab siger koncernchefen, Jonas Abrahamsson, at man kommer til at føre langt hovedparten af de varslede afskedigelser ud i livet.

”Det er en vanskelig men nødvendig beslutning, som ingen kunne have forestillet sig, da vi gik ind i året. Den ændrede markedssituation betyder også, at vi nu prioriterer projekter og aktiviteter, der øger effektiviteten, fleksibiliteten og servicen frem for kapaciteten,” siger Jonas Abrahamsson i en kommentar til regnskabet.

Statslig vitaminindsprøjtning
Men afskedigelser, besparelser og bremsede investeringer er i sig selv ikke nok til at holde Swedavia kørende. Alene i andet kvartal, hvor coronakrisen var på sit højeste, faldt Swedavias indtjening med omkring en halv milliard kroner om måneden. Derfor besluttede den svenske regering midt i juni at styrke lufthavnsoperatøren med et kapitaltilskud på 3,15 milliarder svenske kroner svarende til 2,27 milliarder danske kroner.

Det kapitaltilskud skal ifølge regnskabet sikre, at virksomheden også i fremtiden vil kunne skabe værdi og sikre den nødvendige infrastruktur.

 

Relaterede artikler:

CPH har største tilbagegang i Norden

Rangorden udfordret blandt nordiske storlufthavne

Luftfartspakke på vej fra regeringen