Svenskere vil overtage norsk flyveledelse

Den kommende deregulering af det norske marked for flyveledertjenester har lokket svenske LFV på banen. LFV har etableret et norsk selskab og vil derigennem forsøge at kapre kunder fra den norske konkurrent, Avinor.

Der bliver fremover kamp om at levere flyveledertjenester til de norske lufthavne. Det er følgerne af en beslutning truffet af det norske ministerium Samferdselsdepartementet, der er ansvarlig for transport og kommunikation, om at deregulere markedet for flyveledertjenester.

Det har givet blod på tanden til svenske LFV, der i forvejen leverer flyveledertjenester i 23 svenske lufthavne fra Kiruna i nord til Malmø i syd.

Derfor har LFV i løbet af efteråret etableret et norsk selskab med navnet LFV Norway A/S.

“På et tidspunkt hvor det norske marked for lokale flyveledertjenester bliver dereguleret, vil LFV være med helt fremme. Ved at etablere et selskab viser vi, at vores investering i Norge er seriøst ment, hvilket vil gøre det lettere at trænge ind i det norske marked,“ siger Niclas Gustavsson, der er direktør for forretningsudvikling hos LFV.

Erfaring fra storlufthavn i Abu Dhabi
I Norge vil LFV komme i skarp konkurrence med Avinor, der driver 46 lufthavne i Norge og samtidig er ansvarlig for flyveledertjenester i landet.

Men netop LFV har stor erfaring med at tilbyde flyveledertjenester på andre markeder. I flere end 30 år har selskabet været aktive på fremmede markeder i over 50 lande.

“Siden 2003 har LFV været til stede i fem lufthavne i De Forenede Arabiske Emirater, hvor vi er ansvarlige for den operationelle ledelse. Den største lufthavn er Abu Dhabi International Airport, som i øjeblikket er ligeså stor som Oslo Lufthavn og vokser hastigt. Der har vi gennem vores omfattende erfaring med styring af luftrum bidraget til at øge landingskapaciteten, hvilket er værdsat i en lufthavn, der vokser så hurtigt,“ siger Niclas Gustavsson.

Gode referencer har LFV også fra det hjemlige svenske marked, hvor man den 21. april i år lancerede produktet “Remote Tower Services“ i Örnsköldsvik Lufthavn, hvis kontroltårn nu er fjernstyret fra Sundsvall, der ligger 150 kilometer væk.