Inde fra terminalen i Gøteborg Landvetter. Foto: Gøteborg Landvetter/Facebook

Swedavia: Bekymrende udvikling i indenrigstrafikken

Det vækker uro hos Swedavia, at antallet af indenrigsrejsende fortsat falder. Sveriges næststørste lufthavn har mistet en tredjedel af den type passagerer i forhold til sidste år.

Til trods for at tilrejsende til tre koncerter med popstjernen Taylor Swift i Friends Arena i Stockholm overordnet set gav et vist rygstød til Swedavia i den forgangne måned, er der ingen vej udenom, at indenrigstrafikken fortsat er et smertensbarn for selskabet.

I løbet af maj gjorde 3,05 millioner passagerer brug af Sveriges 10 Swedavia-lufthavnene. Det er 1,3 procent flere end de 3,01 millioner, som blev registreret i samme måned sidste. Det aktuelle tal svarer til 84 procent af 2019-niveauet, som var på 3,6 millioner rejsende i maj.

Antallet af indenrigsrejsende er dog faldet med 11 procent i forhold til niveauet fra sidste år. I maj 2023 rejste 825.242 personer fra en svensk lufthavn til en anden, men i år var det tal mindsket til 737.864 flypassagerer, lyder det.

Det nye maj-resultat er samtidig 36 procent lavere end i samme måned i 2019, da der på daværende tidspunkt var 1,1 millioner indenrigsrejsende på tværs af de 10 lufthavne.

Kan få varige konsekvenser
Mens Jonas Abrahamsson, der er koncernchef for Swedavia, er glad for, at der fortsat er fremgang i den igangværende genopretning af udenrigstrafikken, spekulerer han i, at tilbagegangen i indenrigsflyvningerne kan få konsekvenser på længere sigt.

”På trods af både recession og usikkerhedsfaktorer i vores omverden, prioriterer folk fortsat at rejse til udlandet – især inden for Europa, men på samme tid udvikler indenrigstrafikken sig fortsat svagt,” siger topchefen.

”Udviklingen er bekymrende, fordi den på sigt kan føre til en varig forringelse af tilgængeligheden. En stærk indenrigstrafik er vigtig for folks muligheder for at mødes i hele landet samt for at kunne rejse længere ud i verden. Det gælder både for fritidsrejsende og erhvervslivet.”

Registrerer nedgang i både Gøteborg og Stockholm
En af de lufthavne, der af Abrahamsson fremhæves som et eksempel på den bekymrende udvikling, er Gøteborg-Landvetter, der – med koncernchefens egne ord – i maj mistede henved en tredjedel af de indenrigsrejsende, når man sammenligner med den tilsvarende måned sidste år.

Med 494.455 rejsende gik lufthavnen i sidste måned 1,7 procent frem i forhold til den femte måned i 2023, hvor tallet var 486.150. Derimod faldt antallet af indenrigsrejsende med 27 procent fra 71.620 sidste år til 52.081 i maj 2024. I forhold til 2019 er der registreret en nedgang på 55,5 procent fra 117.000 passagerer.

Udviklingen ses også i Stockholm-Arlanda, hvor antallet af indenrigspassagerer er faldet med godt 13 procent i maj, hvor det endte på 304.634 mod 349.884 rejsende sidste år. Det svarer til 69 procent af 2019-niveauet, der var på 440.000 af denne type passagerer.

Overordnet set registreret hovedstadslufthavnen en fremgang med 2,1 millioner passagerer i den forgangne måned. Det er fem procent flere, end de to millioner rejsende, som gjorde brug af Arlanda i maj 2023 og 4,5 procent færre end de 2,2 millioner rejsende i samme måned 2019.


Relaterede artikler:

Fortsat minus i svenske lufthavne

Fire procent vækst: Reelt stilstand i svenske lufthavne

Næsten status quo i svenske lufthavne