Stockholm-Arlanda. (Foto: Victoria Ström | Swedavia)

Svenske lufthavne har tabt pusten

Swedavia melder om en stabil begyndelse på efteråret, men de 10 svenske lufthavne, som den driver, landede kun på indeks 80 i passagertal i september i forhold til samme måned i 2019.

De svenske lufthavne kæmper fortsat med at komme tilbage på niveauet fra 2019, der var det sidste hele år før coronapandemien.

Den svenske lufthavnsoperatør Swedavia, som driver 10 lufthavne, har lagt passagertallene frem for september, og de viser, at der fortsat er langt op til tidligere tider.

Næsten tre millioner passagerer fløj til og fra Swedavias lufthavne i årets første efterårsmåned, hvilket var en stigning på fem procent i forhold til september i 2022. Til gengæld udgjorde tallet blot 80 procent af niveauet i samme måned i 2019.

Til sammenligning landede Swedavias passagertal på indeks 81 i august og indeks 85 i juli i år sammenlignet med september for fire år siden. De 10 lufthavne har med andre ord tabt pusten i de seneste måneder i sammenligningen med tallene før pandemien.

Færre indenrigsrejsende sætter spor
De noget jævne svenske passagertal kan hænge sammen med den meget omtalte flyskam og den for øjeblikket svage svenske krone. Ikke desto mindre beretter Swedavia om en udmærket begyndelse på efteråret.

”Efter en stærk sommersæson er der en vedvarende efterspørgsel på flyrejser og med en stabil rejsestart i efteråret. Tendensen med stærkere vækst i internationale rejser sammenlignet med indenrigsrejser fortsatte også i september,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

Stockholm Arlanda – den klart største svenske lufthavn – havde næsten to millioner passagerer i september, hvilket var en vækst på seks procent i forhold til samme måned sidste år. Internationale rejsende steg med otte procent til 1,7 millioner, mens antal indenrigsrejsende faldt med to procent til lidt over 300.000. Arlanda havde i september indeks 85 i forhold til 2019-niveauet.

Passagertallet hos Gøteborg Landvetter – den næststørste lufthavn i Sverige – var knap 500.000 i september, hvilket var en vækst på otte procent i forhold til samme måned sidste år. Til gengæld faldt antallet af passagerer i både Malmø Lufthavn og Stockholm Bromma med henholdsvis ni og 10 procent i september. Dette som følge af svage indenrigstal.

Marketplace åbnet i Arlanda
Mens septembers passagertal var til den lunkne side, kunne Stockholm Arlanda i slutningen af september åbne det nye kommercielle område Marketplace, ligesom der er også er indviet et nyt punkt i sikkerhedskontrollen.

”Udviklingen af Arlanda fortsætter, og i september åbnede første del af den nye 11.000 kvadratmeter store Marketplace op – den største investering nogensinde i lufthavnens kommercielle udbud. I Marketplace er vores mål at kunne tilbyde noget for enhver smag, og gennem konkurrence i selve lufthavnen og med lignende forretninger i det centrale Stockholm ønsker vi at forbedre værdien for pengene,” siger Jonas Abrahamsson.

”Sammen med det nye og moderne sikkerhedskontrolpunkt tager vi nu væsentlige skridt i Arlandas udvikling og øgede attraktivitet med en forbedret og mere smidig oplevelse for vores passagerer.”

Blandt efterårets nyheder i Arlanda-lufthavnen er Wizz Air, der fra 31. oktober åbner de allerførste ruter fra lufthavnen. Der bliver i første omgang forbindelser fra den svenske hovedstad til Gdansk og Budapest.

 

Relaterede artikler:

Swedavia: Genopretning vil miste pusten i efteråret

Stigning i internationale rejser driver vækst i Arlanda

Endnu et lavprisflyselskab vælger Arlanda