ALPA-præsident Tim Canoll. (Foto: ALPA)

Taber appelsag om Norwegians USA-tilladelse

ALPA, der er verdens største pilotfagforening, fik ikke medhold ved en amerikansk føderal domstol i klagen over beslutningen om at give Norwegian flyvetilladelse.

En føderal appeldomstol i Washington D.C. har i fredags afvist en appel fra en række amerikanske pilotfagforeninger med Air Line Pilots Associaton (ALPA) i spisen i forhold til den permanente tilladelse, som Norwegian Air International (NAI) i slutningen af 2016 fik til at kunne flyve til og fra amerikanske lufthavne.

De amerikanske piloter og andre luftfartsansatte mente, at tilladelsen til Norwegians irske datterselskab blev givet på et forkert grundlag og således stred mod blandt andet luftfartsaftalen mellem EU og USA og samtidig truede amerikanske jobs i luftfartssektoren.

Beslutningen om at give Norwegian Air International en permanent flyvetilladelse til USA blev taget i begyndelsen af december 2016 under Obama-administrationen.

“Hverken føderal lovgivning eller internationale aftaler kræver, at ministeren nægter en tilladelse af fritliggende samfundsmæssige grunde, hvor en ansøger som her opfylder betingelserne for at opnå tilladelse,” hedder det i appeldomstolens begrundelse for at afslå en omstødning af beslutningen.

Skuffelse hos ALPA
Appeldomstolens afslag fik straks ALPA til at kommentere afgørelsen.

“Air Line Pilots Association er skuffet over rettens beslutning, som giver Norwegian Air International mulighed for at flyve til USA under en forretningsmodel, der vil sætte amerikanske jobs i amerikanske luftfartsselskaber i fare ved uretfærdig udenlandsk konkurrence,” hedder det i en meddelelse fra organisationens præsident, flykaptajn Tim Canoll.

“Norwegian Air Internationals forretningsmodel gør det muligt at undgå arbejdsmarkedslovgivning ved at basere forskellige dele af sin virksomhed i forskellige lande. NAI-planen var designet til at udrydde arbejdsmarkedets normer- et resultat i modstrid med den udtrykkelige hensigt i luftfartsaftalen mellem USA og EU.”

Vil arbejde videre i Kongressen
Appeldomstolens afgørelse får dog ikke ALPA til at opgive kampen mod Norwegian, så man vil fortsætte med at søge støtte fra Kongressen, der er den lovgivende forsamling i USA.

“Selvom vi er skuffede, er ALPA ikke mindre fast besluttet på at opfordre USA til at håndhæve sine handelsaftaler og sikre, at amerikanske arbejdstagere har en rimelig mulighed for at konkurrere internationalt. Vi vil arbejde sammen med lovgivere for at bygge videre på den allerede stærke kongresstøtte til at sikre, at udenlandske luftfartsselskaber overholder amerikanske handelsaftaler og gennemgå denne retsafgørelse og træffe passende foranstaltninger til at forsvare amerikanske arbejdstageres job,” understreger Tim Canoll.

ALPA blev stiftet i 1931 og er i dag verdens største pilotfagforening med flere end 54.000 medlemmer fra 31 flyselskaber i USA og Canada.

 

Relaterede artikler:

Vil have Trump på banen mod Norwegian

Permanent USA-tilladelse til Norwegian

Norwegians USA-problemer til debat på topmøde

Piloter i video-krig mod Norwegian

ALPA: ‘Stop ulven i fåreklæder’