Rejsende i Hartsfield Jackson Atlanta International Airport i begyndelse af marts 2020. (Foto: Chad Davis | CC 2.0)

Tests eller restriktioner ved indenrigsflyvning i flere lande

Flere lande har indført eller overvejer at indføre særlige foranstaltninger som tests eller restriktioner for at undgå smittespredning inden for landegrænserne.

Coronavirussen kender ingen fysiske grænser. Den har spredt sig til hele verden og har betydet indførelse af stribevis af restriktioner lande imellem. Men virussen kender heller ingen fysiske grænser internt i landene.

Inden for de enkelte landes grænser kan der være stor variation på smittetallene, hvilket også har været tilfældet i Danmark i flere omgange. Personer, der rejser fra områder med høje smittetal, kan tage smitten med til områder med lav smitte. Og dette har stor opmærksomhed i flere lande.

For at dæmme op for smittespredningen begyndte Norge mandag at tilbyde coronatest til rejsende, der kommer med indenrigsfly til Tromsø Lufthavn fra områder med høje smittetal. Det er ikke et krav at blive testet ved ankomst, skriver mediet Nordlys ifølge Norway Today.

Tilbuddet blev lanceret i sidste uge, men kun 15 procent af de ankomne passagerer valgte at lade sig teste. Tromsø Kommune opfordrer alle rejsende, der kommer fra områder med højt smittetryk, til at blive testet inden for 24 timer efter ankomst.

Den norske lufthavnsoperatør, Avinor, oplyser, at cirka 1.100 passagerer ankom til Tromsø i den seneste weekend. Mellem 700 og 800 af dem landede med fly fra Oslo Lufthavn.

Unødvendige indenrigsrejser forbydes
I Grækenland er man gået skridtet videre i forhold til restriktioner i indenrigsflyvning. De græske luftfartsmyndigheder har således udsendt et direktiv om forbud mod alle ikke-nødvendige rejser mellem de græske lufthavne. I lørdags forlængede myndighederne forbuddet frem til mandag 1. februar klokken 06.

Undtaget fra forbuddet er blandt andet vigtige sundheds- eller forretningsrelaterede flyvninger, ligesom familiesammenføringer og personer, der skal hjem på permanent ophold, også er tilladte. Herudover er eksempelvis militære flyvninger, fragtflyvninger og tekniske mellemlandinger stadig tilladt.

Den græske regering forsøger med restriktionerne på indenrigsflyvninger at undgå spredning af smitte fra fastlandet til de mange øer, landet består af. På øerne er der oftest begrænset kapacitet på hospitalerne, og myndighederne vil derfor forsøge at undgå for mange indlagte disse steder.

Overvejer krav om tests af indenrigsrejsende
Også i USA er der stigende bekymring for, at coronavirussen spreder sig fra områder med høje smittetal til områder med lav smitte. Derfor overvejer Biden-administrationen nu at indføre obligatorisk COVID-19-test af rejsende på indenrigsflyvninger. Det oplyste en talsmand tirsdag fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I sidste uge anmodede USAs nye præsidenet, Joe Biden, amerikanske agenturer om, at der bør henstilles til at ”indføre yderligere folkesundhedsforanstaltninger for indenrigsrejser”. Biden-administrationen oplyser, at nye restriktioner kunne omfatte blandt andet krav til negativ COVID-19-test før indenrigsflyvninger.

Flere embedsmænd i den amerikanske luftfartsbranche er angiveligt bekymret for, at indførelse af krav om test vil begrænse den allerede lave efterspørgsel på flyrejser i det store land.

 

Relaterede artikler:

Dansk flyselskab klar med egne PCR-tests

Endnu en dansk lufthavn får COVID-19-testcenter

Flyselskab tilbyder COVID-19-hjemmetest