Airbus A31-200 fra Thomas Cook Airlines Scandinavia. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Thomas Cook er kollapset

Den britiske rejsegigant Thomas Cook Group, der blandt andet ejer Spies, har indgivet konkursbegæring. Omkring 600.000 strandede gæster skal hentes hjem fra hele verden.

Natten mellem søndag og mandag måtte ledelsen i Thomas Cook Group opgive at få en plan strikket sammen, der kunne sikre virksomhedens overlevelse. 

Det betød, at koncernselskabets bestyrelse måtte tage beslutning om at indgive konkursbegæring. Det var et pludseligt krav fra bankerne om at finde yderligere 200 millioner britiske pund, eller godt 1,7 milliarder kroner, til at sikre den fremtidige drift, der væltede selskabet.

Konkursen betyder, at selskabets fly må blive på jorden, og de britiske myndigheder har igangsat “Operation Matterhorn”, hvor det største antal briter i fredstid skal transporteres tilbage til England. Det er anslået, at Thomas Cook-koncernen over hele verden har 600.000 gæster på rejse i øjeblikket, og alene 160.000 af disse skal tilbage til Storbritannien. 

I Danmark har Spies omkring 7.000 gæster på ferie i skrivende stund.

Koncernchef beklager
Det så længe ud til, at det ville lykkedes at gennemføre den redningsplan, der har været arbejdet på i flere måneder, hvor det kinesiske konglomerat Fosun sammen med bankerne skulle overtage kontrollen med rejsearrangørvirksomheden og koncernflyselskaberne. Der var allerede skaffet 900 millioner pund til realisering af denne plan, men det viste sig ikke at være nok.

Hos Thomas Cook beklager koncernchefen, at det ikke lykkedes at finde en mulighed for at lade koncernen fortsætte.

” Jeg vil gerne undskylde over for vores millioner af kunder og tusinder af ansatte, leverandører og partnere, der har støttet os i mange år. På trods af enorm usikkerhed i de seneste uger fortsatte vores teams med at sætte kunder først, hvilket viser, hvorfor Thomas Cook er et af de mest elskede rejsevaremærker,” siger koncernchef Peter Frankhauser i en pressemeddelelse.

I de første timer efter meddelelsen er der usikkerhed om, hvordan konkursen vil ramme de mange datterselskaber rundt omkring i verden.

Næsten 300.000 kunder i Danmark
I Danmark er Thomas Cook Group repræsenteret via Spies, der var Danmarks største charterarrangør med 275.000 gæster i 2018.
Den danske charterarrangør indgår i Thomas Cook Northern Europe sammen med Ving og Globetrotter i Sverige, Ving i Norge og Tjäreborg i Finland. Herudover indgår Thomas Cook Airlines Scandinavia og hotelselskabet Hotels & Resort også i den nordiske del af koncernen med hotelkæderne Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels.

 

Relaterede artikler:

Thomas Cook Airlines overtages af bankerne

Thomas Cook suspenderer salg af flyselskaber

Thomas Cook Airlines Scandinavia øger resultatet