Emirates A380-800 i Københavns Lufthavn. (Foto Morten Lund Tiirikainen)

Thomas Cook-konkurs påvirker Emirates-resultat

Emirates’ handling- og cateringselskab har tabt 155 millioner kroner på konkursen i Thomas Cook. Det påvirker Emirates-gruppens halvårsregnskab.

Konkursen i den britiske rejsekoncern Thomas Cook Group i slutningen af september trækker spor mange forskellige steder i rejsebranchen. Det gælder blandt andet i flyselskabet Emirates’ datterselskab dnata – Dubai National Air Transport Association, der beskæftiger sig med ground handling, catering og fragthåndtering.

Emirates-gruppen, som omfatter flyselskabet Emirates og dnata, har netop offentliggjort halvårsresultatet for regnskabsåret 2019/20, og her kan man læse, at Thomas Cook-konkursen resulterede i et tab på kundefordringer og immaterielle aktiver på 84 millioner AED, hvilket svarer til 155 millioner kroner.

Thomas Cook var ”en stor kunde for dnatas rejsebureauer og cateringvirksomheder i Storbritannien”, hedder det i regnskabet.

Den samlede omsætning i Emirates i de første seks måneder af 2019-20 var 53,3 milliarder AED (98 milliarder kr.), hvilket er to procent lavere end i samme periode sidste år. Det lille fald i omsætningen skyldes hovedsageligt den planlagte kapacitetsnedskæring under en 45 dage lang lukning af den ene landingsbane i Dubais internationale lufthavn samt ugunstige valutaudsving i Europa, Australien, Sydafrika, Indien og Pakistan.

Rentabiliteten steg med otte procent i perioden, idet koncernen rapporterer et nettooverskud på 1,2 milliarder AED (2,2 milliarder kr.). Resultatforbedringen skyldtes primært et fald i brændstofpriser på ni procent sammenlignet med samme periode sidste år. Gevinsten fra lavere brændstofomkostninger blev dog delvist opvejet af negative valutakursbevægelser.

Et udfordrende globalt marked
”Emirates-gruppen leverede en stabil og positiv præstation i første halvdel af 2019/20, da vi tilpassede vores strategier til at navigere i de hårde handelsforhold og den socialpolitiske usikkerhed på mange markeder rundt om i verden,” siger Emirates’ koncernchef, Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

For den sidste halvdel af regnskabsåret forventer Emirates fortsat et vanskeligt globalt marked.

”Det er vanskeligt at forudsige de globale udsigter, men vi forventer, at luftfarts- og rejsebrancheindustrien fortsætter med at være i modvind de næste seks måneder med hård konkurrence, der vil sætte pres på marginerne,” siger koncernchefen.

”Som gruppe fokuserer vi fortsat på at udvikle vores forretning, og vi vil fortsætte med at investere i ny kapacitet, der giver os mulighed for at tilbyde endnu bedre produkter, services og oplevelser til vores kunder,” understreger Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Næsten 30 millioner passagerer
Emirates transporterede i første halvår af regnskabsåret 29,6 millioner passagerer, hvilket er en nedgang på to procent i forhold til samme periode sidste år.

Emirates modtog i perioden tre nye Airbus A380, og yderligere tre fly bliver leveret inden udgangen af ​​regnskabsåret. Selskabet sendte også seks ældre fly på pension, og yderligere to trækkes ud af flåden inden den 31. marts 2020.

I første halvår kunne Emirates også tilføje to nye ruter – Dubai-Bangkok-Phnom Penh og Dubai-Porto, så rutenetværket nu omfatter ruter til 158 destinationer i 84 lande. Selskabets flåde består af 267 fly inklusive fragtfly.

 

Relaterede artikler:

Emirates begynder at sende A380 på pension

Høje oliepriser presser Emirates

Overskuddet styrtdykker i Emirates