Ukrainsk oligark er Cimbers nye storaktionær

Den ukrainske milliardær Igor Kolomoysky vil skabe Nordens største regionale flyselskab ved at sammenlægge Skyways, City Airline og Cimber Sterling. Formuen er tjent på investeringer i banker, medier og energiselskaber.

“Hvordan skaber man sig en lille formue inden for luftfart?“
“Man starter med en stor.“

Denne lettere galgenhumoristiske betragtning er særdeles passende for den europæiske luftfart, der har tabt milliarder i de seneste år. Men for Igor Kolomoysky er det næppe drømmen om en lille formue, der er drivkraften.

Den ukrainske forretningmand er nemlig allerede mangemilliardær og har næppe tænkt sig at smide alt for mange gode penge efter dårlige.

Til gengæld har han tilsyneladende en vision om at skabe Nordens største regionale flyselskab ved at sammenlægge Skyways, det Gøteborg-baserede City Airline og det danske Cimber Sterling.

En fusion af disse tre selskaber vil skabe Nordens største regionale flyselskab med næsten 50 fly og mere end 3 millioner passagerer årligt, hvis det nuværende aktivitetsniveau vel at mærke opretholdes.

Men hvem er egentligt denne Igor Kolomoysky, der drømmerom et stort nordisk luftfartsselskab og formentligt har denfinansielle tålmodighed, der skal til for at skabe et overskudsgivende luftfartsselskab?

Igor ValerievichKolomoyskykom til verden den 13. februar 1963 i byen Dnepropetrovsk og han tog afgangseksamen I 1985 fra Dnepropetrovsk Metallurgical Institute.

Han beskrives som en ukrainsk oligark – en betegnelse, der især bruges om nyrige russere, der skabte formuer i kølvandet på murens fald.Og rig er Igor Kolomoysky i hvert fald som en af blototte ukrainske dollarmilliardærer.

Ifølge det amerikanske finansmagasin Forbes har han en formue på omkring$2,5 milliarder og er dermed den tredjerigeste person i Ukraine.

Formuen er skabt via investeringer i banker, medievirksomhed og energiselskaber, og næste skridt er altså luftfartsbranchen.

Frem til aprili år varhandirektør for medievirksomheden Central European Media Enterprises Ltd., der er noteret på den amerikanske teknologibørs Nasdaq.

Han sidder i bestyrelsen for PrivatBank, der er en af Ukraines største banker og har siden 2003 indgået i bestyrelsen for Ukrnafta, der er Ukraines største virksomhed inden for olie og naturgas. Begge steder besidder han større aktieposter i selskaberne.

Interessen for luftfart er ikke ny. Det menes, at Igor Kolomoysky kontrollerer det portugesiske flyleasing-selskab Portuguese company Goiania Comercio E Servicos Internaçionais Lda, der har en flåde på over 60 fly, ligesom han har storeaktieposter i lufthavnene Dnepropetrovsk International og Ivano-Frankovsk.

Og Igor Kolomoysky står også bag Ukrainian Aviation Group, der er en strategisk alliance bestående af de tre ukrainske luftfartsselskaber Aerosvit Airlines,Donbasaero og Dniproavia.

Aerosvit Airlines blev grundlagt I 1994 og blev reddet efter finansielle vanskeligheder, men flyver i dag til mere end 70 destinationer, herunder også langdistanceflyvninger til blandt andet New York.

Den nu 48-årige dollarmilliardær er gift og har to børn og er bosat i Kiev. Han er vice-president for Ukraines fodboldforbund og støtter herudoveren række velgørende organisationer.