SAS-fly i Aarhus Lufthavn (Foto: Aarhus Airport)

Tilbagegang i Aarhus Lufthavn

Effekten af påsken samt fem SAS-strejkedage i april kostede passagerer i Aarhus Lufthavn. For første gang i 17 måneder er der tilbagegang i passagertallene.

Aarhus Lufthavn er en rigtig SAS-lufthavn. Her er det skandinaviske flyselskabs markedsandel på omkring 55 procent, hvilket er noget mere end i Københavns Lufthavn, hvor lidt mere end hver tredje passager indløser billet til en SAS-flyvning.

Med den store andel af SAS-passagerer blev Aarhus Lufthavn også ramt af pilotstrejken i SAS, der trådte i kraft den 26. april, og det har smittet af på passagertallene i april måned.

Således rejste 40.483 passagerer i april gennem den østjyske lufthavn, hvilket var 945 færre end samme måned sidste år. Det svarer til et fald på 2,3 procent. Dermed var det første gang i 17 måneder, at der kunne registreres tilbagegang i passagertallet siden Ryanair etablerede en rute til Gdansk, og SAS fulgte op med en større satsning i april sidste år.

Lufthavnsdirektør Peter Høgsberg ønsker dog ikke at oplyse det konkrete tal for mistede passagerer som følge af pilotstrejken.

Påske og strejke
Passagertilbagegangen skyldes dog ikke, at passagererne atter har vendt lufthavnen ryggen. Der er tale om forskydninger omkring påsken, der faldt i april i år, hvorfor mange forretningsrejsende på SAS-indenrigsruten til København mangler i statistikkerne.

I månedens sidste fem dage mangler også en del SAS-passagerer, da SAS på indenrigsruten blot var i stand til at gennemføre fire afgange om dagen som følge af pilotstrejken, og på de afgange, der blev gennemført, var der færre passagerer end normalt, da transferpassagerne ikke kunne komme videre til og fra København på de internationale SAS-ruter.

”Selvom flyvningerne i Aarhus kun i begrænset omfang har været ramt, er vi langtfra gået fri af negative følgevirkninger. Mange østjyder benytter vores ruter til for eksempel København og Oslo som hub til øvrige destinationer ude i verden, men da strejken i høj grad lammede SAS-flyvningerne fra de andre lufthavne, var efterspørgslen på ruterne fra Aarhus for en stund aftaget,” siger Peter Høgsberg, der er administrerende direktør i Aarhus Lufthavn.

Indenrigstrafikken oplevede derfor en tilbagegang på 12,8 procent fra 16.602 til 14.471 rejsende i april.

Fremgang på udenrigsruter
På de internationale ruter var der en fremgang på 5,3 procent, hvilket er repræsenteret ved en vækst på 1.214 passagerer til 24.256 rejsende.

Passagervæksten i udenrigstrafikken ligger således ikke længere mellem 65 og 155 procent, som det var tilfældet det meste af 2018. Nu skal stigningen nemlig beregnes i forhold til en periode, hvor SAS allerede havde iværksat den satsning, der blev indledt den 9. april sidste år.

 
Traffic 2019/4 2018/4 Pct.
Indenrigs 14.471 16.602 -12,8 %
Udenrigs 24.256 23.042 5,3 %
Charter 1.642 1.653 -0,7 %
Anden trafik 114 131 -13,0 %
Total 40.483 41.428 -2,3 %

 

Relaterede artikler:

Fortsat indenrigstilbagegang i Aarhus Lufthavn

Bedste år i Aarhus Lufthavn siden 2012

Vækst for 12. måned i træk i Aarhus Lufthavn