Terminalen i Aalborg Lufthavn. Foto: Marieke van Hulst Pedersen

Tilbagegang på fem procent i Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn beretter om en samlet set sløv begyndelse på 2024, da passagertallet for januar landede fem procent under samme måned sidste år. Vækst i udenrigstrafikken er lyspunktet.

Årets første måned blev en blandet oplevelse for Aalborg Lufthavn, der oplevede stor fremgang i ét segment og tilbagegang i et andet segment.

Alt i alt håndterede den nordjyske lufthavn 90.351 passagerer i januar, hvilket giver en tilbagegang på 5,3 procent i sammenligning med januar 2023. I forhold til januar 2019 – det sidste år før coronapandemien – landede Aalborg Lufthavn på indeks 85 i det samlede passagertal.

Mens lavere indenrigskapacitet gjorde, at antallet af indenrigsrejsende faldt, var der til gengæld en stigende rejseaktivitet til udlandet, oplyser lufthavnen.

Næsten 40 procents udenrigs-fremgang
Aalborg Lufthavn havde 24.357 udenrigsrejsende i januar i år mod 17.503 i samme måned sidste år. Med andre ord en stigning på flotte 39,2 procent. Stigningen var blandt andet båret af de nye direkte vinterruter med Norwegian til Tenerife og Air Baltic til Gran Canaria. Herudover kom der gang i skisæsonen med afgange til Salzburg og Sälen/Trysil.

”På mange måder blev januar 2024 præcis som forventet – en grå og kold dansk måned, der bød på snefyldte skirejser og solrige oplevelser på De Kanariske Øer,” siger Niels Hemmingsen, administrerende direktør i Aalborg Lufthavn.

”Derudover har vi skabt vores egen tradition i januar, da lufthavnen for andet år i træk afholdt Aalborg Rejsefestival. Det blev igen en stor succes med endnu flere udstillere og besøgende end sidste år, hvor rigtig mange også fik bestilt en rejse fra Aalborg Lufthavn, de kan se frem til.”

Antallet af charterrejsende i Aalborg Lufthavn i januar landede på 12.729 mod 13.356 samme måned året før. Det giver en tilbagegang på 4,7 procent. Niels Hemmingsen fortæller, at den nye charterrute med Bravo Tours til La Palma er blevet taget godt imod.

En samlet set sløv begyndelse på året
I alt 53.265 indenrigsrejsende gik gennem terminalen i Aalborg Lufthavn i januar i år mod 64.576 i samme måned sidste år. Det er et fald på 17,5 procent. Denne del af trafikken kunne ikke måle sig med januar 2023, hvor tre operatører stillede med fuld kapacitet på ruten til København.

”Tager vi et samlet kig på januar-trafikken, hvor vi er fint med i charter- og udenrigstrafikken, så trækker indenrigstrafikken i den anden retning, så vi samlet får en lidt sløv start på 2024,” forklarer Niels Hemmingsen.

”Det skal ses i lyset af en høj indenrigsaktivitet i januar sidste år, hvor DAT stadig opererede med fuld kapacitet. Det vil fortsat være en faktor i de kommende måneder, hvorefter vi forventer at se en normalisering i indenrigstallene.”

Herudover påpeger lufthavnsdirektøren, at der i begyndelsen af januar var ”ekstraordinære forhold i form af kraftig vind og sne”. Dette påvirkede antallet af tilrejsende og afrejsende passagerer i nogen grad, lyder det.

 

Relaterede artikler:

Udenrigsflyvninger drev væksten i Aalborg Lufthavn

Aalborg Lufthavn går ind i første af fem svagere vintermåneder

Aalborg Lufthavn fik bedste charter-januar i seks år