Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank. (Foto: Sydbank | PR)

Tilliden til SAS-aktien daler efter svagt regnskab

SAS præsenterede tirsdag et kvartalsunderskud på 685 millioner kroner før skat, og aktiemarkedet reagerede ved at sende aktien i et fald på næsten syv procent, mens Sydbank sænkede fra “hold” til “sælg”.

Da aktiemarkedet tirsdag lukkede på Københavns Fondsbørs kunne SAS se tilbage på en dag, hvor aktien faldt med 6,7 procent til en aktuel kurs på 0,8796 kroner. Dermed er værdien af SAS-aktierne seneste tre måneder faldet med 38 procent fra 1,42 kroner den 31. august til dagens aktuelle niveau.

Det var blandt andet et kvartalsregnskab med et underskud på 685 millioner kroner, der afstedkom et nyt kursfald, men den aktuelle situation med den særlige COVID-19 omikron-variant har givetvis også spillet ind, da alle luftfartsaktier er påvirket i disse dage.

Hos Sydbank har aktieanalysechef Jacob Pedersen gennem mange år fulgt SAS ganske tæt, og han hæfter sig ved, at SAS leverer en svagere årsafslutning end forventet. 

“SAS halter efter konkurrenterne i tilpasningen til den nye virkelighed, og regnskabet giver ikke afgørende beviser for, at selskabet er på vej til at indhente efterslæbet,” skriver Jacob Pedersen i sin analyse af dagens kvartalsregnskab.

Sandsynligt med kapitalrejsning 
Selvom SAS ikke lige nu kæmper for livet, så kan der, ifølge Sydbank-analytikeren, meget hurtigt opstå en situation, hvor der kan blive behov for at tilføre selskabet flere penge.

“Der er ingen akut overlevelseskrise, men den venter nok lige om hjørnet,” lyder det.

Ved udgangen af regnskabsåret den 31. oktober havde SAS 4,3 milliarder svenske kroner i kassen samt adgang til en revolverende kreditfacilitet på tre milliarder svenske kroner stillet til rådighed af den svenske og den danske regering.

“Selvom SAS formentlig kan undgå, at en (næsten) tom pengekasse tvinger selskabet ud i en livsnødvendig kapitalrejsning allerede i 2022, er det bestemt sandsynligt, at selskabet alligevel henter mere kapital inden for det næste års tid,” vurderer Jacob Pedersen.

Sænker anbefalingen
Aktieanalysechefen sænker efter dagens kvartalsmeddelelse anbefalingen fra “hold” til “sælg”. Anbefalingen på “hold” har kun varet siden den 25. februar i år. Man skal helt tilbage til perioden fra 10. juli 2017 til 26. april 2019, hvor Sydbank havde en købsanbefaling på SAS.

“Selv efter de seneste markante kursfald er SAS’ børsværdi cirka 80 procent højere end før COVID-19-pandemien. På mange måder afspejler SAS-aktien derfor slet ikke den finansielle og indtjeningsmæssige virkelighed,” argumenterer Sydbank-analytikeren.

 

Relaterede artikler:

SAS-koncernchef: Vi skal ikke tilbage til 2019

SAS-underskud på 4,7 milliarder kroner

Forventer SAS-underskud på 4,6 milliarder kroner