En Airbus A320neo fra Wizz Air. Foto: Wizz Air

To Wizz Air-fly ude af drift efter jordskader i Gdansk

Inden for en måned har lufthavnskøretøjer i polske Gdansk i to omgange kørt ind i fly af typen Airbus A320neo fra Wizz Air. De to nye fly er midlertidigt ude af drift som følge af skader.

Det sker relativt sjældent, at køretøjer i lufthavne ramler sammen med fly til en værdi af flere hundreder millioner kroner. Og det er yderst sjældent, at det sker i samme lufthavn inden for kort tid. Og for samme flyselskab.

Ikke desto mindre har Wizz Air i den grad været uheldige den seneste måned. To af selskabets helt nye Airbus A320-200neo har i Gdańsk’s Lech Wałęsa Airport således fået betydelige skader som følge af lufthavnskøretøjer, der er stødt ind i dem. Ganske opsigtsvækkende.

Den seneste ulykke skete i lørdags, hvor en A320neo gjorde klar til afgang fra den nordpolske lufthavn mod den tyske by Dortmund. Inden afgang blev flyet imidlertid stoppet, da et lufthavnskøretøj kørte ind i flyets næse, der angiveligt har forvoldt skade på dets radome (et radarskjold, red.).

Skader på helt nyt fly
Billeder af hændelsen viser, at der var isede forhold i den polske lufthavn, hvilket kan have været medvirkende til sammenstødet. Wizz Air-flyet, der har fået skader, har registreringen HA-LJC og blev leveret til det ungarske lavprisflyselskab i september 2020. Der er ikke meldinger om tilskadekomne ved hændelsen.

Det næsten spritnye fly måtte opgive at komme i luften fra Gdansk, og et A320neo-fly med registrering HA-LJF blev fundet som erstatning til den én time og 20 minutter lange flyvning til Dortmund. Passagererne ankom med cirka to timers forsinkelse til den tyske lufthavn.

HA-LJC står fortsat på jorden efter hændelsen med lufthavnskøretøjet i Gdansk, og det samme er tilfældet med et andet fly af samme type fra Wizz Air.

Vandvogn ramte fly i lignende ulykke
Lørdagens ulykke står nemlig ikke alene, eftersom der 7. januar 2021 – for cirka en måned siden – fandt en lignende hændelse sted i Gdańsk’s Lech Wałęsa Airport.

Her var det en vandvogn fra et handlingselskab, der fik nærkontakt med en parkeret A320neo fra det ungarske flyselskab. Dette fly havde registrering HA-LJB og blev leveret til Wizz Air i juli sidste år.

Flyet fik tilsyneladende så store skader, at det heller ikke kunne komme i luften på den planlagte tur til Stockholm Arlanda. Vandvognen ramlede ind i flyets landingsstel, da den bakkede, og brandvæsen og ambulance blev tilkaldt.

Ingen passagerer kom angiveligt til skade ved hændelsen, ligesom føreren af køretøjet heller ikke kom noget alvorligt til. A320neo-flyet holder altså fortsat på jorden i Gdansk-lufthavnen en måned efter ulykken, og dermed har Wizz Air på alvorlig vis i øjeblikket to nye A320neo ude af drift som følge af jordskaderne.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air sætter 10 norske indenrigsruter på pause

Wizz Air overtager tidligere SAS-rute fra CPH

Wizz Air dropper tre danske ruter i 2021