Wizz Air - Airbus A320-200neo. (Foto: Wizz Air | PR)

Transportarbejdere raser over millionbonus til topchef

Det europæiske transportarbejderforbund fordømmer, at koncernchefen i Wizz Air vil modtage en bonus på over 800 millioner kroner som følge af flyselskabets hurtige vækst.

I begyndelsen af juli kom det frem, at koncernchef i Wizz Air, József Váradi, står til at modtage en yderst klækkelig bonus.

Således har det ungarske lavprisflyselskab besluttet at belønne topchefen med intet mindre end 100 millioner pund, eller hvad der svarer til 869 millioner kroner. En bonus, der gives for den hurtige og markante vækst af flyselskabet.

Beslutningen har bragt sindene i kog i det europæiske transportarbejderforbund, European Transport Workers’ Federation (ETF). Forbundet fordømmer den gigantiske bonus til koncernchefen.

’Wizz Air er et selskab med en berygtet historie omkring antisocial praksis – ulovlige afskedigelser, tilsidesættelse af retten til at organisere sig, udelukkelse af fagforening og social dumping, for at nævne nogle få. Det er ingen hemmelighed, at Wizz Air-ansatte står over for barske arbejdsforhold, dårlig aflønning og uretfærdig, undertiden endda ulovlig, praksis fra ledelsessiden,’ skriver ETF i en erklæring.

’Fuldstændig respektløst’
ETF mener, at Wizz Air har tjent penge på bekostning af transportarbejdere i lang tid. Det er upassende og uacceptabelt, at József Váradi modtager denne bonus for at drive flyselskabet på denne måde, mener transportarbejderne. Forbundet fremhæver desuden, at det sker midt under en pandemi, hvor mange luftfartsansatte har en uvis jobfremtid og samtidig er udsat for hårdt pres og stress.

’At belønne koncernchefen på grundlag af et selskabs ekspansion, uanset dets fortjeneste, miljømæssige fodaftryk, arbejdsforhold, respekt for sociale rettigheder og arbejdstagerrettigheder og arbejdstageres velbefindende, er fuldstændig respektløst ikke kun over for arbejdstagerne, men også for deres familier og samfundet som helhed,’ lyder det fra ETF.

Transportarbejderforbundet opfordrer aktionærerne i Wizz Air til at ophæve bonussen til flyselskabets koncernchef. Forbundet mener, at eventuelle fremtidige bonusser blandt andet skal basere sig på, at der tilbydes anstændige arbejdsvilkår, anstændig løn og at medarbejderne trives. I stedet for bonusser ydet udelukkende på baggrund af vækst baseret på udnyttelse af arbejdsstyrken.

Wizz Air: ’Konkurrencedygtig løn og social sikring’
I forbindelse med, at Wizz Air etablerede sig i Norge i november 2020, var der også kritiske røster fra ETF. Lederen af forbundets luftfartsområde, Eoin Coates, mente, at flyselskabets behandling af medarbejdere kunne karakteriseres som social dumping.

”De bruger alle metoder, de kan, for at sikre fri bevægelighed og bruger alle de beskidte tricks i bogen. De misbruger medarbejdere overalt i Europa,” sagde Eoin Coates.

Ifølge eget udsagn tilbyder Wizz Air sine medarbejdere en konkurrencedygtig løn, social sikring, arbejdsforsikring og en månedlig vagtplan, der offentliggøres to uger i forvejen.

 

Relaterede artikler:

Wizz Air lynlukker norske indenrigsruter

Wizz Air tabte 12 millioner kroner om dagen

”Wizz Air skal følge spilleregler på det norske arbejdsmarked”