De rejsende måtte søndag stå i kø uden for terminalerne. (Foto: Diarmaid Mac Aonghusa | Twitter.com)

Endnu en europæisk lufthavn ramt af rejsekaos

De ansatte i blandt andet check-in og sikkerhedskontrollen i lufthavnen i Dublin kunne ikke følge med søndag, og derfor endte passagererne med at vente i timevis. Det har vakt kritik.

En talsperson fra lufthavnen i Dublin har måtte undskylde over for passagererne efter, at kaotiske scener udspillede sig i lufthavnen i løbet af søndagen, hvor en del rejsende kom for sent til deres fly, fordi de var fanget i timelange køer til check-in, baggageafleveringen samt sikkerhedskontrollen.

Lufthavnsoperatøren daa, der står for driften af lufthavnene i henholdsvis Dublin og byen Cork, forventede omkring 50.000 rejsende i Dublin i løbet af søndag, og det var tilsyneladende flere, end lufthavnen kunne håndtere på nuværende tidspunkt.

Det er blandt andet blevet kritiseret af Irlands transportminister Eamon Ryan samt Hildegarde Naughton, som er minister of state for transportområdet. De siger samstemmende, at det er for dårligt, at passagerer, der følger anvisninger om mødetider og lignende fra lufthavnen, fortsat misser deres fly grundet de lange køer.

Måtte vente udendørs
Det er ikke første gang i år, at hovedstadslufthavnen i Irland har været hårdt ramt af køer. Det har været en tilbagevendende udfordring i løbet af de seneste måneder, og søndag måtte de rejsende både vente i såvel Terminal 1 som Terminal 2 i lufthavnen. Det skriver Irish Examiner.

Ifølge en talsperson fra lufthavnen skyldes de lange køer, at rejselysten hos passagererne er vendt tilbage hurtigere efter COVID-19-pandemien, end man har været i stand til at ansætte og uddanne det nødvendige personale, og derfor er der fortsat udfordringer med at få håndteret travlheden.

Det betød desuden, at lufthavnen måtte aktivere en beredskabsplan, der betyder, at køerne bliver trukket uden for terminalerne, og derfor måtte de rejsende allerede fra morgenstunden stå uden for, mens de ventede på at komme gennem køen.

370 flere medarbejdere på vej
Kommunikationschef Kevin Cullinane fra daa fortæller til den irske radiostation RTÉ Radio, at driftsselskabet kom dårligt fra start søndag morgen.

”Vi havde simpelthen ikke tilstrækkeligt med personale på plads i lufthavnen, og derfor begyndte køerne at blive dannet. Vi havde desuden heller ikke åbnet nok baner til sikkerhedskontrollen i forhold til antallet af passagerer, og det resulterede i en selvforstærkende effekt allerede fra morgenstunden.”

Han fortæller samtidig, at der fra juni vil være yderligere 370 ansatte i security i lufthavnen.

Vil ikke sætte militæret ind
Derudover har landets premierminister Micheál Martin også forholdt sig til forsinkelserne i lufthavnen i Dublin. Han har kaldt situationen søndag for ”utilfredsstillende” og lovet, at transportminister Eamon Ryan vil engagere sig i sagen.

Adspurgt afviser premierministeren dog, at det bliver nødvendigt at sætte militæret ind for at afhjælpe udfordringerne med køer.

Kødannelsen giver yderligere grund til bekymring, da Irland markerer en helligdag mandag den 6. juni, og derfor forventes der ekstra travlhed i lufthavnene i den kommende weekend. Det har fået minister of state Hildegarde Naughton til at kræve et møde med lufthavnsoperatøren daa mandag, hvor hun ønsker en diskussion af den aktuelle situationen samt at få udstedt en garanti for, at udfordringerne ikke vil fortsætte.

Også en udfordring i andre lande
Det er dog ikke kun i Irland, at genopretningen i luftfarten har ført til, at infrastrukturen er blevet udfordret. Situationen har været den samme i Amsterdam Schiphol Airport, hvor flyselskaberne blandt andet er blevet tvunget til at aflyse afgange. Det har eksempelvis ramt KLM.

Danmark er heller ikke gået fri. I påsken og efterfølgende har Københavns Lufthavn også haft udfordringer med at få alle passagererne gennem blandt andet sikkerhedskontrollen. Det har ført til, at lufthavnen anbefaler, at de rejsende møder to timer før afgang ved rejser til Europa samt tre timer før ved oversøiske flyvninger.

CPH er netop nu ved at ansætte nyt personale, som forhåbentligt kan hjælpe med at dæmme op for de lange køer, når sommeren og højsæsonen for alvor går i gang. Det har administrerende direktør Thomas Woldbye tidligere fortalt til CHECK-IN.dk.

”Vi forventer at levere en sommer, som den plejer at se ud i Københavns Lufthavn. Travl, men med rimelige ventetider.”

 

Relaterede artikler:

Nye kapacitetsudfordringer hos KLM i Amsterdam

Flyselskaber tvinges til aflysninger i Schiphol

Lufthavn skal ansætte 12.000 inden sommeren