En Airbus A320-200 fra det tyrkiske flyselskab AtlasGlobal. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Tyrkisk flyselskab er gået konkurs

Efter flere måneders svære økonomiske problemer har AtlasGlobal indgivet konkursbegæring og er stoppet med at operere fra basen i Istanbul Airport.

Endnu et flyselskab har taget konsekvensen af store finansielle udfordringer.

Onsdag aften rapporterede flere medier, at AtlasGlobal har indgivet konkursbegæring, og at det privatejede tyrkiske selskab straks indstillede sine flyvninger og billetsalget. Medarbejderne blev indkaldt til et møde i selskabets hovedsæde i Istanbul, og her fik de at vide, at de ikke skulle møde på arbejde torsdag. Det skriver blandt andet Aviation24.be.

AtlasGlobal har de seneste måneder været stærkt udfordret af en skrantende økonomi. I perioden fra den 26. november til den 21. december 2019 suspenderede flyselskabet alle sine ruter midlertidigt for at få styr på økonomien. Herefter opererede AtlasGlobal kun til London, Bagdad, Tel Aviv, Amsterdam og til en række indenrigsdestinationer.

Den månedlange pause hjalp tilsyneladende ikke, og der er hermed ét tyrkisk flyselskab færre. Den endegyldigt sidste flyvning med AtlasGlobal blev ifølge Flightradar24 foretaget onsdag aften fra Bagdad i Irak til Istanbul Airport med en Airbus A321-200.

Har haft skandinaviske ruter
De finansielle vanskeligheder i AtlasGlobal bunder blandt andet i, at flytningen fra Istanbul Atatürk-lufthavnen til den nye Istanbul Airport i foråret 2019 har resulteret i flere omkostninger end forventet. Selskabet har tidligere forklaret, flytningen gav en kraftig stigning i logistiske og driftsmæssige udgifter, hvilket gjorde det svært at kompensere for tidligere økonomiske tab.

AtlasGlobal har tidligere haft ruter til skandinaviske lufthavne. I foråret 2016 åbnede man ruter fra Istanbul til Københavns Lufthavn og Stockholm Arlanda, men allerede i april 2018 lukkede ruterne igen. Flyselskabet genåbnede for en kortere periode ruten til Stockholm i sensommeren 2019, ligesom der kortvarigt blev fløjet til Göteborg.

Frem til suspenderingen af flyvninger i slutningen af november 2019 rådede AtlasGlobal over 11 fly – herunder blandt andet Airbus A320. Selskabet endte med kun at råde over to Airbus A321-200 op til konkursen. AtlasGlobal blev stiftet i marts 2001 og har i løbet af årene været oppe på 50 ruter fordelt på destinationer i primært i Europa, Mellemøsten og indenrigs i Tyrkiet.

AtlasGlobal er det andet flyselskab, der kollapser i indeværende uge. Tirsdag besluttede ejerne af Air Italy – Italiens næststørste flyselskab – at lade selskabet træde i frivillig likvidation på grund af store økonomiske tab.

 

Relaterede artikler:

AtlasGlobal på vingerne igen

AtlasGlobal sætter flyene på jorden

Atlas Global lukker skandinaviske ruter