En Airbus A320-200 fra det tyrkiske flyselskab AtlasGlobal. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

AtlasGlobal på vingerne igen

Efter en næsten månedlang suspendering af flyvningerne er AtlasGlobal igen klar til at tage imod passagerer. Selskabet stoppede midlertidigt driften som følge af økonomiske problemer.

AtlasGlobal meddelte sent mandag aften, at det genåbner for bestilling af flybilletter og genoptager driften, efter selskabets fly i flere uger har været stående på jorden.

Den 26. november stoppede det privatejede tyrkiske flyselskab midlertidigt med at flyve på grund af økonomiske udfordringer. AtlasGlobal havde behov for at indføre nødvendige foranstaltninger for at forbedre pengestrømmen.

Men nu vender flyene altså tilbage i luften, og det sker fra den 21. december klokken 11.15 lokal tid i Istanbul, meddeler AtlasGlobal på sin hjemmeside. De passagerer, som havde booket billet til mellem den 26. november og den 21. december, vil kunne ombooke til en ny afgang, lyder det.

Flytning af lufthavn blev dyr
AtlasGlobal har forklaret, at overgangen fra Istanbul Atatürk-lufthavnen til den nye Istanbul Airport har betydet flere omkostninger end forventet.

”Med flytningen af flyvninger til den nye Istanbul Airport i april 2019 var der en kraftig stigning i logistiske og driftsmæssige omkostninger, hvilket gjorde det umuligt for os at kompensere for tab registreret i perioden 2016-2017,” siger AtlasGlobal i en erklæring.

De økonomiske problemer begyndte således for tre år siden, da der var terrorangreb og kupforsøg i Tyrkiet. AtlasGlobal forsøgte at implementere en ny strategi i 2018, men negativ udvikling af den tyrkiske valuta og omkostningerne ved lufthavnsflytningen har altså senest betydet en forstærket krise i selskabet.

AtlasGlobal har ikke oplyst årsagen til, at selskabet kan genoptage driften. Det er således uvist, hvorvidt flyselskabet har modtaget en form for økonomisk håndsrækning – og hvor den eventuelt skulle være kommet fra. Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Sabah har AtlasGlobal revideret sin forretningsplan, så selskabet i fremtiden vil have større fokus på charter frem for ruter.

Har rute til Stockholm
Frem til den 26. november rådede AtlasGlobal over i alt 11 fly – herunder tre Airbus A330-200, én Airbus A320-200 og syv Airbus A321-200. Herudover to Airbus A320-200 i datterselskabet AtlasGlobal Ukraine. Hovedsædet er i Istanbul, og selskabet flyver blandt andet til destinationer i Europa og Mellemøsten.

Ifølge data fra ch-aviation består flåden i AtlasGlobal dog pt. kun af tre Airbus A321-200 og to Airbus A330-200.

I foråret 2016 åbnede AtlasGlobal ruter fra Istanbul til Københavns Lufthavn og Stockholm Arlanda, men begge ruter lukkede igen i april 2018. Det tyrkiske flyselskab åbnede imidlertid ruten til den svenske hovedstad igen i sensommeren i år.

 

Relaterede artikler:

AtlasGlobal sætter flyene på jorden

Atlas Global lukker skandinaviske ruter

God service på tyrkisk Business Class