Fly fra Southwind Airlines. (Foto: Southwind Airlines | Facebook.com | PR)

Tyrkisk flyselskab får forbud i EU

Trods Southwind Airlines er grundlagt i Tyrkiet mener EU, at ejerskabet i overvejende grad er russisk. Derfor har man udelukket selskabet fra at gøre brug af luftrummet over medlemslandene.

Da styret i Rusland henimod slutningen af februar 2022 valgte at eskalere konflikten med nabolandet Ukraine til en regulær krig, tog en stor del af verdenssamfundet afstand fra handlingerne og indførte sanktioner over for enkeltpersoner, erhvervsliv og staten Rusland.

Sanktionerne fra EU, USA og Storbritannien betød blandt andet, at leasede fly i landet blev forsøgt hentet hjem, at russiske flyselskaber blev udelukket fra en lang række luftrum og at virksomheder fra vesten ikke længere må foretage vedligehold af selskabernes flåder.

Det vanskeliggjorde hverdagen for russisk luftfart i en sådan grad, at flere aktører begyndte at spekulere i at stifte flyselskaber i Tyrkiet for på den måde at kunne omgå sanktionerne.

En af dem var den russiske rejsearrangør Pegas Touristik, der gjorde alvor af overvejelserne, hvilket førte til etableringen af Southwind Airlines, hvis primære hub og hovedkvarter er i den tyrkiske by Antalya.

Slut med EU-flyvninger
Siden grundlæggelsen i 2022 har Southwind Airlines opbygget en flåde, der består af 12 fly med en gennemsnitsalder på 11,8 år. Det drejer sig om to A321-200, et A321neo samt to A330-200 fra Airbus og tre 737 MAX 8, tre 777-300 samt et 777-300ER fra Boeing.

Hidtil har selskabet blandt andet haft ruter til Berlin, Hamborg, München og en række andre tyske lufthavne, Heraklion International Airport (HER) i Grækenland, den italienske Milan Bergamo Airport (BGY) samt EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg (MLH), der betjener Frankrig, Tyskland og Schweiz.

Nu er det dog slut. EU har nemlig valgt at udelukke Southwind Airlines fra at beflyve medlemslandenes luftrum. Det sker med baggrund i 833/2014-forodningen, som er den, der dækker EU’s sanktioner mod Rusland på baggrund af krigsførelsen mod Ukraine. Det skriver The Kyiv Post.

Finland førte an
Ifølge FVW – TravelTalk mener EU ikke, at flyselskabet kan betragtes som værende tyrkisk i og med, at ejeren er Bade Akpinar, som er datter af Ramazan Akpinar som ejer Pegas Touristik, ligesom en væsentlig del af de ansatte sættes i forbindelse med Pegas Touristiks flyselskab Nordwind Airlines.

Som følge af forbuddet mod at beflyve luftrummet over EU, er Southwind Airlines nu begyndt at flyve østover og rundt om Sortehavet for at komme frem til de destinationer, som man fortsat har på rutekortet. Det øger både omkostningerne og flyvetiden.

Det var Finland, der startede med at udelukke flyselskabet. Southwind Airlines anmodede om tilladelse til at etablere en rute mellem lufthavnene Antalya og Helsinki, men det afslog myndighederne i landet på grund af den russiske forbindelse. Kort efter fulgte EU trop.


Relaterede artikler:

Russiske flyselskaber vil etablere sig i Tyrkiet

21 russiske flyselskaber på EU’s sorte liste

Russiske flyselskaber kan atter flyve til 52 lande