Aeroflot A320 i luften. (Foto: Fasttailwind | shutterstock.com)

Russiske flyselskaber kan atter flyve til 52 lande

Snart får S7, Aeroflot og andre russiske flyselskaber mulighed for igen at beflyve en lang række lande. Det sker den 9. april, bekræfter Ruslands premierminister Mikhail Misjustin.

Flyselskaberne i Rusland har det seneste stykke tid haft et meget begrænset manøvrerum. Det skyldes blandt andet COVID-19-pandemien, hvor landet indførte rejserestriktioner og flyveforbud til en række lande som et middel til at mindske smitterisikoen.

Siden er styret i landet gået i krig i Ukraine, hvilket har indsnævret mulighederne yderligere, da flyselskaber fra landet er blevet bandlyst fra en del luftrum som følge af de sanktioner, der er blevet indført af eksempelvis EU, USA og Storbritannien.

Det lysner dog en smule for flyselskaberne, hvis man skal tro Ruslands premierminister Mikhail Misjustin. Mandag fortalte han, at Rusland planlægger en større genåbning grundet et fald i smittetallet med COVID-19, hvilket betyder, at en del lande snart potentielt vender tilbage på afgangstavlerne i de russiske lufthavne.

Må flyve til ”venlige” lande
Ifølge premierministeren er der i øjeblikket 15 lande, som de russiske flyselskaber kan flyve til. Dette ser dog ud til at ændre sig dramatisk efter den 9. april, hvor styret planlægge at fjerne de gældende restriktioner sådan, at i alt 52 lande blive tilgængelige for flyselskaberne.

Mikhail Misjustin indikerer, at andre ting end smitterisikoen tilsyneladende har spillet ind, da Rusland traf beslutningen om hvilke lande, som det igen skulle være muligt at flyve til. Premierministeren betoner nemlig, at det vil dreje sig om lande, der er ”venlige” over for Rusland.

”Smitten er faldende, og derfor er det tid til at udvide antallet af destinationer, der er tilgængelige for vores flyselskaber. De kan i øjeblikket flyve uden restriktioner til 15 lande, herunder en række EAEU-lande, Qatar, Mexico samt nogle andre, men nu genoptager vi flytrafikken til 52 lande, inklusive Argentina, Indien, Kina, Sydafrika og andre lande, der er venlige over for os,” udtaler premierministeren ifølge nyhedsbureauet Interfax.

EAEU er forkortelsen for Den Eurasiske Økonomiske Union, som er en økonomisk union mellem Rusland, Hviderusland, Kasakhstan, Kirgisistan og Armenien.

Flere forhindringer for flytrafikken
Premierminister Mikhail Misjustin kommenterede så vidt det er oplyst ikke på, hvordan flyvningerne til de 52 lande skal foregå i praksis. Det kan dog godt blive besværligt, da de russiske flyselskaber som nævnt i øjeblikket er udelukket fra en del landes luftrum grundet krigen i Ukraine.

Derudover er de leasede fly, som selskaberne råder over, i fare for at blive beslaglagt som følge af de sanktioner, der er blevet indført mod Rusland. Det har fået styret i landet til at opfordre flyselskaberne til kun at benytte leasede fly på indenrigsruter. Endelig har regeringen også vedtaget en ny lov, der gør det muligt at omregistrere flyene, så de kommer på russisk register.

Sanktionerne betyder desuden også, at hverken Airbus eller Boeing kan levere reservedele til landets fly, og det er derfor uklart hvilken stand, som flyselskabernes flåde er i for øjeblikket.

Rusland har dog sat navne på de 52 lande, der genåbnes. Det drejer sig om:

Afghanistan, Algeriet, Argentina, Bahrain, Bosnien-Hercegovina, Botswana, Brasilien, Kina, Costa Rica, Nordkorea, Egypten, Etiopien, Fiji, Hongkong, Indien, Indonesien, Irak, Israel, Jamaica, Jordan, Kenya, Kuwait, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malaysia, Maldiverne, Mauritius, Moldova, Mongoliet, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibia, Oman, Pakistan, Peru, Filippinerne, Saudi-Arabien, Serbien, Seychellerne, Sydafrika, Sri Lanka, Syrien, Tanzania, Thailand, Tunesien, Tyrkiet, Uruguay, Venezuela, Vietnam samt Zimbabwe.

 

Relaterede artikler:

Emirates vil forsætte flyvninger til Rusland

Ekspert: Russisk flylov i strid med to konventioner

Det kan blive farligt at flyve med russiske selskaber