Tysk rejsegigant kan være på vej til Norden

Kuoni vil have en aftale på plads om salg af sin turoperatørvirksomhed lige omkring sommerferien, bekræfter selskabets nordiske direktør. Den tyske detailhandels- og rejsekoncern REWE kan blive den fremtidige ejer.

Den schweiziske rejsekoncern Kuoni besluttede i januar måned at sætte hele sin turoperatørvirksomhed til salg for i stedet at fokusere på kerneforretningsområderne, som omhandler grossistvirksomhed inden for hotelmarkedet, gruppe- og eventrejser samt driften af internationale visumansøgningscentre.

Med beslutningen om at sælge turoperatørvirksomheden skal de 1.000 nordiske ansatte sammen med de øvrige 2.800 kolleger have nye ejere. I Kuoni Nordic indgår charterflyselskabet Novair sammen med Apollo og Falk Lauritsen i Danmark, Apollo i Finland, Norge og Sverige samt Playitas Resort på den spanske ø Fuerteventura.

Kuoni oplyste allerede i januar, at salget skulle være afsluttet inden årets udgang, og at man i videst muligt omfang ville sikre medarbejderne gennem virksomhedsoverdragelsesaftaler.

Skal gøre Kuoni Nordic salgsklar
Salget er lagt i hænderne på den finansielle rådgivningsvirksomhed Morgan Stanley. Det sker i tæt dialog med blandt andet administrerende direktør Leif Vase Larsen, der i dag er tilbage i spidsen for de nordiske aktiviteter.

Leif Vase Larsen forlod efter 14 års ansættelse Kuoni-koncernen i april 2013 af private årsager, men i midten af januar blev han hentet ind til at gøre den nordiske rejsekoncern så lækker som mulig overfor eventuelle købere.

“Min opgave har først og fremmest været at få Kuoni Nordic tilbage til at være en overskudsgivende forretning. Der er samtidig sket ændringer i ledergruppen, og det er min opfattelse, at der nu er en stærk tro på fremtiden i virksomheden,“ forklarer Leif Vase Larsen til CHECK-IN.dk.

Kuoni-direktøren er samtidig imponeret over, hvordan medarbejderne har fået skabt et øget engagement, dynamik og positiv fremgang.

“Jeg oplever en meget dedikeret og engageret medarbejderskare, og vi viser vores værd ved at være en effektiv maskine, der producerer gode rejser for vores gæster, som vi kan tjene penge på. Lige da nyheden om det forestående salg kom frem, var der en nervøsitet at spore hos medarbejderne, men i dag tror alle på fremtiden,“ lyder det fra Leif Vase Larsen.

REWE Group rygtes som køber
Kuoni i Norden repræsenterer en samlet omsætning på 848 mio. schweiziske franc, hvilket svarer til 5,2 mia. danske kroner. Samlet omsætter hele turoperatør-delen i Kuoni årligt for 13,6 mia. kroner, hvorfor den nordiske del udgør en vigtig andel.

Med den størrelse er Kuoni attraktiv for industrielle aktører, der ønsker at komme ind på det nordiske marked. Ifølge flere schweiziske og tyske medier er den tyske detailhandels- og rejsekoncern REWE Group ifølge interne kilder i koncernen interesseret i at købe Kuoni, idet det vil komplementere aktiviteterne inden for koncernen.

REWE Group omsætter årligt for 350 mia. kroner og har 330.000 ansatte i 12 lande. Koncernens rejseselskaber er samlet under DER Touristik og omfatter rejsearrangørerne ITS, Jahn Reisen, Travelix, Dertour, Meier´s Weltreisen, Clevertours.com, ADAC Reisen samt erhvervsrejsebureauet FCm Travel Solutions. Herudover omfatter koncernen 2.100 rejsebureauer og hotelkæderne Iti Hotels, Club Calimera samt PrimaSol Hotels.

Administrerende direktør Leif Vase Larsen fra Kuoni Nordic ønsker ikke at kommentere på rygterne om REWE Group som mulig køber, men han er fortrøstningsfuld omkring salgsprocessen.

“Der har været god interesse fra mange sider, såvel industrielle aktører som finansielle investorer. Vi forventer at kunne præsentere en ny ejer relativt hurtigt, forhåbentligt i løbet af sommeren. Herefter burde handelen kunne endeligt lukkes i løbet af anden halvår 2015.“

Kuoni-direktøren understreger, at turoperatørvirksomheden inklusive flyselskabet vil blive solgt samlet og ikke splittet op i enheder. I hvilket omfang, at man kan sikre samtlige 1.000 nordiske medarbejderes jobmæssige fremtid under en ny ejer-konstellation er det dog ikke muligt at sige noget om.

“Det kommer an på, hvem den nye ejer er. Det er deres privilegium at beslutte, hvordan de vil køre virksomheden.“