Airbus A320-200neo - SE-ROJ - i hangar hos SAS. (Foto: SAS AB | PR)

Udskyder afgørelse om milliardlån til SAS

Flere af vilkårene for det lån på 5,2 milliarder kroner, som SAS ønsker at optage fra Apollo Global Management, gjorde dommeren ved en amerikansk domstol skeptisk.

Den amerikanske dommer Michael E. Wiles afviste i første omgang at give SAS en godkendelse af det lån på 700 millioner dollars (5,2 milliarder kroner) fra Apollo Global Management, som skal benyttes til at finansiere en del af flyselskabets drift under Chapter 11-processen.

Lånet ville skulle betales tilbage, når SAS igen er ude af den amerikanske konkursbeskyttelse, hvilket ifølge koncernchef Anko van der Werffs vurdering vil tage mellem ni og tolv måneder. Indtil da skal de løbende udgifter, som selskabet har i mellemtiden, betales med midlerne fra lånet.

Der var dog flere ting ved den måde, som lånet er struktureret på, der fik dommeren ved den amerikanske domstol til at stille sig skeptisk over for det, og derfor blev det besluttet, at afgørelsen først træffes, når parterne fredag mødes i retten igen. Det skriver Dagens Næringsliv.

Har sikret sig ”usædvanlige” optioner
Dommeren hæftede sig blandt andet ved, at lånet har et rentetillæg på ni procent over referencerenten, som i øjeblikket er 2,3 procent, ligesom Apollo Global Management også kan konvertere lånet til aktier på et senere tidspunkt.

Vilkårene ved den såkaldte DIP-finansiering betyder, at Apollo Global Management vil være den kreditor, der først bliver betalt tilbage, når SAS er igen ude af konkursbeskyttelsen. Flyselskabet har stillet sikkerhed for lånet ved hjælp af slots i Heathrow, fly, motorer samt Eurobonus-programmet.

I løbet af retsmødet fremførte SAS’ advokater, at der findes mange sammenlignelige lån i denne slags sager, men det var dommeren ikke enig i.

”Jeg er ikke sikker på, at der findes så mange lignende låneaftaler, og en af grundene til det er, at Apollo har sikret sig mange optioner her, som er usædvanlige,” udtalte Michael E. Wiles.

Skal betale strejkekompensation
I tillæg hertil hæftede dommeren sig også ved flere af aftalebetingelserne for lånet, der i hans optik peger på, at Apollo Global Management er blevet sikret muligheden for at købe SAS-aktier, når rekonstruktionen er tilendebragt til trods for, at flyselskabet måske får et bedre tilbud.

”Min bekymring går på, at hvad nu hvis der kommer et konkurrerende tilbud, som vil være til fordel for SAS, men SAS ikke kan benytte sig af det, fordi selskabet er låst fast i denne aftale med Apollo.”

SAS kan desuden ende med at skulle betale 23 procent i rente på lånet, hvilket vil betyde, at Apollo Global Management kan forvente at tjene omkring 1,1 milliarder kroner på at yde lånet til flyselskabet.

Det er tiltænkt, at lånet skal udbetales i to rater. Allerede så tidligt som i næste uge kan SAS modtage den første del, som vil beløbe sig til 350 millioner dollars (2,6 milliarder kroner), og det er vigtigt for selskabet, der blandt andet står over for at skulle udbetale kompensation til de kunder, der fik deres flyrejser aflyst under pilotstrejken, fortalte SAS’ advokater under retsmødet.

 

Relaterede artikler:

SAS vil af med yderligere 11 fly

Aftale med SAS-kabineansatte inden november

SAS-direktør: Vi vil ansætte 1.000 nye medarbejdere