Kabineansatte ved SAS. (Foto: SAS | Twitter.com | PR)

Undersøger muligt brud på overenskomst med SAS

Står det til SAS skal selskabets kabineansatte fremover gøre mere rent, end tilfældet er i dag, men den beslutning bekymrer FPU, da der potentielt kan være tale om et brud på overenskomsten.

I øjeblikket undersøger Flyvebranchens Personale Union (FPU), hvorvidt en ny udmelding fra SAS vil tælle som et overenskomstbrud i henhold til den aftale, der foreligger mellem flyselskabet og de kabineansatte i SAS Link og SAS Connect, som fagforeningen repræsenterer.

Omdrejningspunktet for tvisten er SAS’ udmelding om, at flyselskabets kabineansatte står til at få øget antallet af arbejdsopgaver, som de ansatte forventes at varetage på flyvninger, der finder sted fra et skandinavisk land til et andet.

SAS ønsker nemlig, at de ansatte fremover skal gøre mere rent ombord på flyvningerne. Konkret drejer det sig om rengøring af overflader på flytoiletterne, oprydning i kabinen, ligesom personalet også forventes at fylde toiletpapir og servietter op på toiletterne.

Mistænker spareøvelse
De kabineansatte skulle oprindeligt have begyndt at gøre mere rent fra den 1. juli, men opstarten er indtil videre blevet udskudt. Det skriver Fagbladet Luftfart, som er FPUs medlemsblad. Heri lyder det desuden, at fagforeningen ikke er tilfreds med udmeldingen fra SAS.

Nok klarer de kabineansatte i forvejen disse rengøringsopgaver på indenrigsflyvninger, men FPU frygter, at de nye pligter i forhold til rengøring vil gå ud over personalets andre opgaver eller gøre det sværere for dem at finde tid til en pause i løbet af arbejdsdagen.

Kasper Svendsen, der er forbundssekretær i FPU, slår fast, at fagforeningens bekymring går på, om årsagen til de kabineansatte skal gøre mere rent, er, at SAS dermed kan høste besparelser andre steder.

“Vi har indtil videre begrænsede oplysninger om de nye arbejdsopgaver. Noget tyder på, at SAS er i gang med at finde besparelser på maintenance crew, og at de gør det ved at få de kabineansatte til at varetage nogle af deres opgaver. Vi ønsker ikke, at vores medlemmer skal sættes i en situation, hvor de pålægges at udføre et arbejde, der kan føre til afskedigelser i en anden medarbejdergruppe.”

Venter på udmelding fra SAS
Fagforeningen oplyser, at man i øjeblikket er i færd med at undersøge, om de yderligere arbejdsopgaver vil være et brud på vilkårene i den gældende overenskomst mellem SAS og de kabineansatte.

Spørgsmålet er, om arbejdets omfang kan udvides uden, at det drøftes aftaleparterne imellem.

”Nu må vi se, hvad SAS vender tilbage med til deres medarbejdere, men vi er klar til at tage sagen derfra, så vi sikrer, at vores medlemmer ikke bliver presset urimeligt i løbet af deres arbejdsdag,” udtaler forbundssekretær Kasper Svendsen.


Relaterede artikler:

Middelmådige trafiktal fra SAS

Kritik af SmartLynx-operationer for SAS

Kabineansatte udsat for stort pres