Passager, der benytter WiFi på Icelandair-flyvning. (Foto: Icelandair)

USA overvejer elektronik-forbud fra Europa

De amerikanske myndigheder overvejer at udvide forbuddet mod at medbringe elektronik som håndbagage til flyvninger fra europæiske lufthavne.

Store dele af den europæiske og amerikanske luftfartsindustri holder vejret forud for et møde mellem EU-Kommissionen og chefen for den amerikanske regerings Homeland Security Department, John Kelly, i Bruxelles senere i denne uge.

På mødet skal parterne nemlig tale om en mulig udvidelse af det amerikanske forbud mod at medbringe elektronik i håndbagagen på flyvninger fra udvalgte lufthavne til USA. Siden starten af marts har det været forbudt at tage bærbare computere og laptops med som håndbagage på USA-flyvninger fra 10 specifikke lufthavne i Mellemøsten og Afrika.

Kilder fortæller til flere internationale nyhedsbureauer, at USA overvejer at udvide forbuddet til også at gælde for flyvninger fra visse europæiske lufthavne.

Under overvejelse
På Twitter bekræfter Homeland Security’s talsmand, at man overvejer at udvide elektronikforbuddet.

”Ingen endelig beslutning med hensyn til at udvide restriktionerne for større elektroniske apparater i flykabiner, men det er under overvejelse,” skrev talsmand David Lapan onsdag på Twitter.

Den udmelding skabte bekymring hos adskillige flyselskaber, regeringer og ikke mindst i EU-Kommissionen.

Fredag briefede John Kelly en række EU-kommissærer og embedsmænd over telefonen om de amerikanske overvejelser. I denne uge kommer Kelly så til Bruxelles for at uddybe.

Omfatte udvalgte lufthavne
Det er endnu langt fra sikkert, at forbuddet udvides til også at omfatte flyvninger fra europæiske lufthavne. Og hvis det gør, så vil det sandsynligvis kun omfatte udvalgte lufthavne, hvor de amerikanske myndigheder vurderer, at sikkerheden ikke er god nok. Hvor risikoen for at en terrorist kan få en bombe indbygget i en bærbar computer med gennem sikkerhedskontrollen, er ekstra stor.

Flere flyselskaber er dog allerede begyndt at informere passagererne om risikoen for, at forbuddet bliver indført og hvad det kan betyde for de rejsende. Et af de selskaber er KLM, der på sin hjemmeside skriver:

”De amerikanske myndigheder overvejer et forbud mod alt elektronisk udstyr, der er større end en smartphone i kabiner ombord på flyvninger til USA. Dette omfatter alt udstyr, der kører på batterier, såsom bærbare computere, tablets, kameraer og e-læsere. Hvis forbuddet indføres, må denne type udstyr kun transporteres som indchecket bagage. Det er dog endnu ikke klart, om og hvornår forbuddet træder i kraft. KLM holder øje med udviklingen og forbereder sig på at træffe foranstaltninger, hvis forbuddet indføres.”

I sommersæsonen er der mere end 3.200 ugentlige flyvninger til USA fra lufthavnene i de 28 EU-lande.

De 10 lufthavne, som blev omfattet af elektronikforbuddet indført i marts, er Queen Alia International Airport (AMM) i Amman i Jordan, Cairo International Airport (CAI) i Cairo i Egypten, Istanbuk Atatürk International Airport (IST) i Istanbul i Tyrkiet, King Abdul-Aziz International Airport (JED) i Jeddah i Saudi-Arabien, King Khalid International Airport (RUH) i Riyadh i Saudi-Arabien, Kuwait International Airport (KWI) i Kuwait, Mohammed V Airport (CMN) i Casablanca i Marokko, Hamad International Airport (DOH) i Doha i Qatar samt Dubai International Airport (DXB) og Abu Dhabi International Airport (AUH) i De Forenede Arabiske Emirater.

 

 

Relaterede artikler:

PET: Vi følger situationen

Ingen forsikringsdækning af indchecket elektronik

Forbud rammer mellemøstselskaber hårdt