Fly fra AirTransat i Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport (Foto: dennizn)

Vestager forhindrer Air Canada-opkøb

Air Canada opgiver det planlagte køb af den canadiske rejsekoncern Transat – herunder Air Transat. EU-Kommissionen kan ikke godkende transaktionen, oplyser konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

I maj 2019 underskrev Air Canada en aftale om køb af Transat A.T., der er en stor canadisk rejsekoncern. Men købet bliver alligevel ikke realiseret.

Air Canada meddeler i en pressemeddelelse, at de i overensstemmelse med Transat har valgt at opsige kontrakten. Transat-koncernen omfatter blandt andet lavprisflyselskabet Air Transat, og de to flyselskaber bliver dermed ikke til en samlet enhed fremover.

Erhvervelsen var betinget af godkendelse fra forskellige myndigheder – herunder godkendelse fra EU-Kommissionen. Men de europæiske myndigheder kan imidlertid ikke godkende Air Canadas overtagelse af Transat af konkurrencemæssige årsager.

Dansk kommissær afviser køb
EU-Kommissionen har vurderet, at købet ville skade konkurrencen negativt på ruterne mellem Canada og Europa. Både Air Canada og Air Transat opererer på en lang række ruter fra blandt andet Toronto og Montreal til flere europæiske storbyer.

”Air Canada og Transat er de to førende flyselskaber med et bredt netværk af ruter mellem Europa og Canada. Vi indledte en dybdegående undersøgelse, fordi vi var bekymrede over, at den foreslåede transaktion ville påvirke konkurrencen negativt på disse markeder, hvilket ville føre til højere priser, nedsat kvalitet eller færre valg for rejsende,” siger Margrethe Vestager, konkurrencekommissær i EU, i en erklæring.

”Baseret på den dybdegående analyse udført under Fase II-undersøgelsen var Kommissionens foreløbige konklusioner, at den foreslåede transaktion ville skabe konkurrenceproblemer på et stort antal transatlantiske ruter. Baseret på resultaterne af markedstesten syntes de tilbudte retsmidler (fra Air Canada, red.) utilstrækkelige.”

Oprindeligt var der i købsaftalen aftalt en pris på 720 millioner canadiske dollar (3,6 milliarder kroner, red.), men i oktober sidste år blev prisen reduceret med 75 procent som følge af coronapandemien. Dette skete efter et længerevarende pres fra Air Canadas aktionærer i forhold til at forhandle nye betingelser for aftalen.

Skulle have åbnet rute til CPH
Air Transat har en flåde bestående af cirka 40 fly og omkring 5.000 ansatte før coronakrisen. Flyselskabet har i sommersæsonen en lang række ruter til europæiske destinationer, mens der i vintersæsonen flyves til især Caribien og Mexico. Selskabets største baser er i Montreal, Toronto og Vancouver.

Oprindeligt skulle Air Transat have åbnet en direkte rute fra Montreal til København med opstart fra 16. juni 2020, men coronapandemien spolerede disse planer. Det er uvist, om – og hvornår – flyselskabet eventuelt åbner denne rute.

Før pandemien opererede Air Canada som det eneste canadiske flyselskab til Danmark. Selskabet havde en rute fra Toronto til København, men der er lukket for reservationer på denne rute til og med 30. oktober 2021. Der er således stadig mulighed for, at ruten genoptages fra vintertrafikprogrammet 2021/22.

 

Relaterede artikler:

Air Canada overtager stort charterselskab

Air Canada indsætter luksusfly under coronakrisen

Air Canada-nødlanding på live-TV