Københavns Lufthavn. (Foto: CPH)

Vil ikke udelukke nye strejker

Fagforeningen for security-medarbejderne i Københavns Lufthavn kan ikke garantere, at mandagens fire timer lange strejke bliver den sidste i striden om medarbejdernes vagtplaner.

Flere tusinde passagerer blev berørt, da personalet i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn mandag morgen nedlagde arbejdet i mere end fire timer. Og mange fly måtte lette med få eller slet ingen passagerer ombord.

Medarbejderne nedlagde arbejdet som følge af en strid med deres arbejdsgiver, Københavns Lufthavn. Kernen i den strid er security-medarbejdernes såkaldte turnusplaner, som fastlægger den enkelte medarbejders vagter op til et halvt år ud i fremtiden.

Parterne aftalte mandag formiddag at forhandle videre under ”ordnede forhold”, men risikoen for nye strejker er til stede.

”Jeg vil håbe, at det ikke er nødvendigt med flere strejker i forbindelse med forhandlingerne om vagtplanerne. Men jeg kan ikke garantere noget,” siger formanden for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning, Peter Jørgensen.

Dikteret af ledelsen
For bedre at kunne tackle spidsbelastningsperioderne om morgenen og eftermiddagen, ønsker Københavns Lufthavn at medarbejderne skal have flere otte-timers vagter og færre 12-timers vagter. På den måde kan lufthavnen bedre have mange medarbejdere klar ved røntgenapparaterne og metalscannerne, når der også er mange passagerer.

Men det betyder, at medarbejderne får flere vagter og mere weekendarbejde. Og ifølge Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes formand er ændringerne blevet dikteret af lufthavnens ledelse.

”Medarbejderne har fået tvunget de nye vagtplaner ned over hovedet. Det er meget uheldigt, at ledelsen ikke vil høre på medarbejdernes ønsker, sådan som der har været tradition for tidligere,” siger Peter Jørgensen.

Mere at diskutere
I den anden lejr vedstår Københavns Lufthavns pressechef, Søren Hedegaard Nielsen, at lufthavnen har valgt at skære igennem.

”Processen med udarbejdelsen af turnusplanerne har været den samme som hidtil. Normalt er der ikke de store ændringer. Men denne gang har der været mere at diskutere. Vi har ikke været enige, og nogen skulle jo træffe en beslutning. Det har vi så gjort,” konstaterer pressechefen.

Strejken medførte i alt omkring 40 forsinkelser og 16 aflyste ankomster eller afgange. Hos lufthavnens største operatør, SAS, var man i stand til at opretholde trafikprogrammet og aflyste ingen fly som følge af strejken. Hos Norwegian blev seks morgenflyvninger sendt afsted med færre passagerer end oprindelig planlagt.