Norwegian Dreamliner-fly i London Gatwick Airport (Arkivfoto: Gatwick/PR)

Wizz Air køber Norwegian-slots i Gatwick

Det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air køber 15 slot-par i London Gatwick Airport, som Norwegian ikke kommer til at gøre brug af. Wizz Air varsler nye ruter fra London-lufthavnen.

Det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air har længe haft et ønske om at ekspandere i London Gatwick Airport, men det har ikke været muligt at få tildelt slots (start- og landingstilladelser, red.) i den slotrestriktive lufthavn.

Wizz Air åbnede i slutningen af 2020 en base i den britiske lufthavn, og ifølge selskabet er det planen på sigt at placere op til 20 fly på basen, såfremt det bliver muligt at få slots.

Nu har Wizz Air imidlertid indgået en handel med Norwegian, hvorfra der overtages 15 slot-par, hvilket vil sige 15 daglige afgange og ankomster i Gatwick. Det betyder, at Wizz Air vil placere yderligere fire fly på basen, så man i foråret 2022 kommer op på fem fly.

Wizz Air oplyser samtidig, at man snarest muligt vil informere om nye Gatwick-ruter.

Styrker konkurrencen i London-markedet
Hos Wizz Air fremhæver man, at selskabet allerede med baseåbningen i 2020 har skabt en række nye jobs og attraktive rutetilbud til kunder i London-området og det sydlige England.

“Denne meddelelse er yderligere bevis på vores engagement i London Gatwick Airport såvel som det britiske marked, da vi fortsætter med at skabe lokale arbejdspladser og levere vores løfte om at tilbyde lavprisrejsemuligheder med fremragende service til et stadigt stigende udvalg af spændende destinationer , mens vi flyver en af ​​de grønneste flyflåder, der er tilgængelige på markedet i dag,” udtaler koncernchef József Váradi i en pressemeddelelse.

“At erhverve lufthavnsslots i Gatwick Lufthavn vil sætte os i stand til at styrke vores tilstedeværelse og konkurrenceposition på London-markedet. Vi fortsætter med at udvikle vores forretning i Storbritannien og er fortsat forpligtet til at tilbyde flyrejser til en overkommelig pris for alle. 2022-sæsonen har potentialet til at blive en enorm mulighed for britisk luftfart for at komme på fode igen,” lyder det.

Overskydende slots fra langdistanceoperationen
Hos Norwegian bekræfter man i en børsmeddelelse salget af de 15 slot-par til den ungarske lavpriskonkurrent.

“Norwegian Air Norway AS, et fuldt ejet datterselskab af Norwegian Air Shuttle ASA, har underskrevet en aftale om at sælge en portefølje af overskydende slots i London Gatwick Airport (LGW). Disse er overskydende slots, har Norwegian ikke til hensigt at benytte efter flyselskabets beslutning om at indstille langdistancedriften i januar 2021, og de kunne være gået tabt, medmindre de blev afhændet,” skriver selskabet.

Der er altså tale om slots fra den nu nedlagte langdistanceoperation.

I september 2019, hvilket var før rekonstruktionen i selskabet, måtte Norwegian stille samtlige sine Gatwick-slots som sikkerhed for nye obligationslån. Dengang viste en værdiansættelse, der var foretaget af tredjepart, at værdien af de omtalte Gatwick-slots oversteg den nominelle værdi på lånene med 380 millioner dollars, eller hvad der svarer til op imod 2,6 milliarder kroner.

 

Relaterede artikler:

Udsigt til kamp om Gatwick-slots

Wizz Air ønsker at placere 20 fly på Gatwick-base

Vil stille Gatwick-slots som sikkerhed