Fly fra Ryanair og Wizz Air (foto: Mark Harkin | Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.)

Wizz Air rykker ud og Ryanair rykker ind

Mens Wizz Air skærer i antallet af ruter og udskyder genoptagelsen af en rute til Billund, fokuserer Ryanair endnu mere på Wiens lufthavn og tilføjer 15 nye ruter i den kommende sommer.

Der bliver færre fly i Wizz Air-farver på himlen over Wiens internationale lufthavn denne sommer, end der oprindeligt var lagt op til. Det ungarske lavprisflyselskab har nemlig valgt at stoppe billetsalget til 15 ruter, der afgår fra den østrigske hovedstadslufthavn.

Det drejer sig om selskabets ruter til ø-staten Malta, Heraklion på Kreta, Mykonos, Rhodos, Santorini, Thessaloniki, Olbia, Marrakech, Eindhoven, Lissabon, Porto, Suceava, Castellon, Alicante samt ferieøen Palma de Mallorca. Derudover bliver genoptagelsen af flyvninger til Abu Dhabi udskudt indtil den 26. september, mens driften mellem Wien og Billund samt Valencia udskydes indtil november i år.

De færre flyafgange fra Wien betyder samtidig, at Wizz Air nedskalerer den base, som flyselskabet har etableret i hovedstadslufthavnen. I 2020 var der ni Airbus A321-fly fra selskabet i lufthavnen, men denne sommer vil der blot være tre A321neo fra Wizz Air i Wien.

Ryanair udvider antallet af Wien-flyvninger
Det er uklart, hvorfor Wizz Air skærer så kraftigt ned i ruteudbuddet fra Vienna International Air, men ruterne har dog det til fælles, at de også betjenes af Ryanair, og ifølge Aviation Direct sælger det irske lavprisselskab både flere billetter og har en bedre belægning på flyvningerne fra Wien.

Det kan desuden også hænge sammen med, at Wizz Air kun lader være med at opkræve en gebyr for at lave bookinger om, hvis kunderne på forhånd har købt selskabets såkaldte Flex-pakke, og det kan spille en rolle, når de rejsende vælger hvilket lavprisselskab, de vil købe billetter hos.

Nyheden om at Wizz Air reducerer kapaciteten i hovedstadslufthavnen faldt stort set sammen med, at Ryanair kunne oplyse, at flyselskabet skruer op for tilstedeværelsen i netop samme lufthavn. Denne sommer tilføjer Ryanair 15 nye ruter fra Wien.

Det betyder, at lavprisselskabet i alt vil betjene 91 destinationer fra lufthavnen. Derudover udvider Ryanair også basen i Wien med fem fly, så selskabet i alt vil have 19 fly fast placeret i lufthavnen. Ifølge Ryanair repræsenterer det en samlet investering på over to milliarder dollars (13,4 milliarder kroner).

Stikker til Lufthansa-selskab
De 15 nye Ryanair-ruter forbinder hovedstadslufthavnen med Amman i Jordan, Perugia, Banja Luka, Pula, Bremen, Rimini, Genova, Stockholm, Košice, Venedig, Lamezia, den spanske by Zaragoza, Lappeenranta i Finland, Sibiu og Manchester.

Ryanairs koncernchef Michael O’Leary oplyser, at flyselskabet er det hurtigst voksende i Østrig, og at engagementet i lufthavnen i Wien betyder, at der skabes 600 direkte og 5.000 indirekte arbejdspladser. Derudover påpeger topchefen, at Ryanair ikke modtager statsstøtte til forretningen i modsætning til et af de andre selskaber, der flyver fra Vienna International Airport.

”Ryanair opnår denne vækst uden statsstøtte, mens Austrian Airlines, som er et datterselskab af Lufthansa, modtog 300 millioner euro (2,2 milliarder danske kroner, red.) i statsstøtte fra de østrigske skatteydere, men reducerede sin flåde med 20 procent, afviklede 1.200 arbejdspladser og så trafikken falde med 66 procent i fjerde kvartal.”

 

Relaterede artikler:

Ryanair overtager easyJet-rute fra København

Ryanair opgiver nye Oslo-ruter i sommeren 2022

Wizz Air fordobler kvartalsunderskud