Wizz Air-fly (Foto: Wizz Air | PR)

Wizz Air vil atter prissikre sit brændstofforbrug

Under coronapandemien droppede Wizz Air afdækning af prisen på flybrændstof, men nu vil det ungarske lavprisflyselskab genoptage dette frem til 2024 som følge af stigende brændstofpriser.

Brændstofpriserne er skudt i vejret, efter der udbrød krig i Ukraine i slutningen af februar i år. Og det har skabt udfordringer for flere flyselskaber.

De stigende priser på flybrændstof betød, at flyselskaber, der ikke havde afdækket deres behov for brændstof, fik en ændret økonomi på flyvningerne. Det blev altså dyrere at gå i luften.

Når flyselskaber afdækker eller prissikrer brændstofforbruget, betyder det, at der investeres et beløb i at sikre, at brændstoffet kan købes til den på daværende tidspunkt gældende pris. Det gør flyselskaber mindre sårbare, hvis prisen pludselig stiger som følge af uventede hændelser – som eksempelvis krigen i Ukraine.

I april besluttede Icelandair at afdække en del af det brændstof, der skal bruges til sommerens trafikprogram. Og nu har Wizz Air også besluttet at prissikre en del af brændstofforbruget i det kommende cirka halvandet år.

Afdækning i 18 måneder frem
Wizz Air har således annonceret, at det vil vende tilbage til en systemisk politik omkring afdækning af flybrændstof. Det ungarske lavprisflyselskab fik store finansielle tab i forbindelse med coronapandemien. Selskabets bestyrelse godkendte derfor, at man stoppede afdækning af brændstof for at undgå yderligere tab ved denne fremgangsmåde.

Som følge af vedvarende udsving i råvarepriserne har Wizz Air besluttet at genindføre politikken omkring afdækning af brændstof som flere andre flyselskaber. Der vil prissikres frem til andet halvår i regnskabsåret 2023 for at begrænse eksponeringen af flyselskabet, hvis der skulle opstå yderligere uforudsete prisstigninger i markedet for flybrændstof.

Den reviderede politik er blevet godkendt af flyselskabets bestyrelse og vil blive eksekveret i løbet af de næste par uger. Den systemiske afdækningspolitik vil blive udført kvartalsvis og i 18 måneder frem, lyder det.

En del af forbruget prissikres
Dækningsniveauet i de 18 måneder vil variere over tid. I første kvartal vil 65 procent af det brændstof, der forventes at skulle bruges, være prissikret. 15 procent af brændstoffet vil være prissikret i dækningsperiodens sidste kvartal. Wizz Air oplyser ikke, til hvilken pris flybrændstoffet er blevet prissikret.

Brændstofprisen for et metrisk ton Jet A1-brændstof i Ungarn er – ifølge Jet-A1-Fuel.com – i skrivende stund 1.311,4 dollar, hvilket svarer til 9.259 kroner.

”For fuldt ud at drage fordel af vores vigtigste bæredygtige konkurrencefordele vil Wizz Air vende tilbage til at neutralisere brændstofprisen som en konkurrencedygtig differentiator,” siger József Váradi, koncernchef i Wizz Air.

”Dette vil give os mulighed for at fokusere på det, vi er bedst til – at tiltrække forbrugere til vores selskab til de laveste priser.”

Wizz Air-koncernens tre flyselskaber transporterede i alt 4.117.271 passagerer i maj, hvilket var en stigning på 18,6 procent i forhold til samme måned i 2019. Også i månederne op til var der en positiv udvikling i passagertallene.

 

Relaterede artikler:

FPU: Absurd udtalelse fra Wizz Air-koncernchef

Wizz Air øger underskud til 4,8 milliarder kroner

Wizz Air: Op til 40 procent mere kapacitet end i 2019