Islandske WOW air må udsætte sin rute til Boston et år på grund af mangel på slots i Reykjavik. Selskabet beskylder myndighederne for passivitet.
Det islandske lavprisselskab WOW air ville gerne have startet flyvninger fra Reykjavik til Boston i foråret 2014 og dermed forbinde sine europæiske destinationer med USA via Island. Et koncept, som konkurrenten Icelandair har praktiseret i mange år. Og et koncept, som Iceland Express også forsøgte sig med før selskabet blev overtaget af WOW air.
Den plan må selskabet nu udskyde et år på grund af problemer med at skaffe de nødvendige landingstilladelser i Reykjaviks Keflavik Lufthavn. For at transfertiden i Keflavik skal være så kort som muligt, er det vigtigt at få attraktive slottider, som passer med hvornår selskabets fly kommer ind fra de europæiske destinationer, som blandt andet tæller København.
Men da Icelandair kører præcis samme koncept med ”bølger” af fly ind og ud fra Keflavik på bestemte tidspunkter, så har det ikke været muligt for WOW air at få fingrene i landingstilladelser på de nødvendige tidspunkter.
Til skade for konkurrencen
I november sidste år fastslog de islandske konkurrencemyndigheder ellers, at den nuværende ordning for tildeling af landingstilladelser i Keflavik er til skade for konkurrencen. De pålagde Isavia, der står for administrationen af tilladelserne, at give Wow Air adgang til landingstilladelser på vitale tidspunkter for at kunne konkurrere på lige fod med Icelandair.
“På trods af denne afgørelse, er vi endnu ikke blevet tildelt de centrale afgangstider, som er nødvendige for at forbinde fly fra Europa og Nordamerika. Stillet over for en ubestemt ventetid for en endelig beslutning, er vi blevet tvunget til at aflyse de planlagte afgange til Boston fra foråret 2014,” siger Skúli Mogensen, direktør og stifter af WOW air.
Egen AOC
Selskabet blev stiftet i november 2011 og havde sin premiereflyvning fra Island til Paris i maj 2012. I oktober samme år overtog WOW air lokalrivalen Iceland Express. I november sidste år fik selskabet sin egen driftstilladelse, Air Operators Certificate (AOC). Indtil da havde selskabet været et såkaldt virtuelt flyselskab, hvor et andet selskab havde opereret fly på vegne af WOW air.
Selskabet opererer i dag tre Airbus A320-fly.