En Boeing 737 MAX 8 fra American Airlines. (Foto: PJS2005, CC 2.0)

Yderligere to flyselskaber får MAX-erstatning

American Airlines og Aeromexico har begge indgået fortrolige aftaler med Boeing om erstatning som følge af flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX.

Omfanget af Boeing 737 MAX-krisen vokser fortsat, og det samme gør antallet af flyselskaber, som opnår en aftale med den amerikanske flyproducent om erstatning for konsekvenserne af flyveforbuddet mod 737 MAX.

Endnu to flyselskaber har netop meddelt, at de har opnået en aftale med Boeing. American Airlines – USA’s største flyselskab – har indgået en fortrolig aftale med Boeing om kompensation for MAX-flyveforbuddet i 2019.

Fortsat forhandling om yderligere erstatning
Erstatningen vil blive udbetalt over flere år, og selskabet vil udbetale over 30 millioner dollar fra kompensationen til American Airlines’ medarbejdere gennem en aftale om overskudsdeling.

Samtidig fortsætter selskabet forhandlinger med Boeing om yderligere kompensation for konsekvenser af MAX-flyveforbuddet efter 2019.

American Airlines har 24 Boeing 737 MAX 8 i sin flåde og en ordre på yderligere 12 fly af typen hos Boeing.

Det mexicanske flyselskab Aeromexico har ligeledes indgået en aftale med Boeing om erstatning. Også denne aftale er fortrolig, men selskabet siger, at aftalen vil ”mindske omkostningerne ved midlertidig suspension af operationerne”.

Aeromexico har seks Boeing 737 MAX 8 i sin flåde og en ordre på yderligere fire fly af typen samt tre af de større 737 MAX 9-fly hos Boeing.

Boeing har tidligere indgået aftaler om erstatninger i forbindelse med MAX-flyveforbuddet med blandt andre Icelandair, Southwest og Turkish Airlines. Boeing 737 MAX-flyene har haft flyveforbud siden midten af marts 2019.

3.000 Boeing-medarbejdere overflyttes
Boeing har besluttet midlertidigt at indstille produktionen af 737 MAX fra midten af januar, og derfor vil 3.000 medarbejdere blive overført til andre opgaver hos den amerikanske flyproducent. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hovedparten af de berørte medarbejder arbejder på Boeing-fabrikken i Renton nær Seattle i staten Washington, hvor MAX-flyene bliver produceret, mens andre arbejder på Boeings fabriksfaciliteter i South Carolina.

Nogle af medarbejderne vil blive overført til produktionen af flytyperne 767 og 777/777X på Boeing-fabrikken i Everett, der ligeledes ligger nær Seattle.

Boeings største underleverandør, Spirit AeroSystems, har også stoppet produktionen af dele til 737 MAX, og selskabet sagde mandag, at det ville tilbyde frivillige fratrædelsesaftaler til nogle sine medarbejdere som følge af produktionsstoppet.

 

Relaterede artikler:

Ny alvorlig udfordring for MAX-flyene

Flyleasingselskab vil annullere køb af MAX-fly

Største MAX-operatør får erstatning fra Boeing