​Købsanbefaling sender SAS-aktie i vejret

Faldende oliepriser og en enkelt banks ændrede anbefaling har sendt SAS-aktien i vejret.

SAS-aktien har den seneste uge oplevet en voldsom stigning på over 20 procent. Det er ikke fordi rygtebørsen flyder over med spekulationer om et forestående købstilbud på selskabet eller udsigten til positive årsregnskabstal. Det skyldes derimod primært to faktorer, som selskabet ikke selv har haft indflydelse på.

For det første er olieprisen og dollarkursen faldet markant. Og det er altid godt for flyselskaber, der i sagens natur bruger rigtig meget brændstof.

”Det vil ikke påvirke selskabets årsregnskab, da det blev afsluttet 31. oktober. Men hvis olieprisen og dollarkursen bliver stående på det nuværende niveau, så vil det naturligvis påvirke SAS’ indtjening positivt med et par hundrede millioner kroner. Og det har aktiemarkedet kvitteret for,” siger Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank.

Han mener dog det er for tidligt at glæde sig alt for meget over den lave oliepris og dollarkurs. For de vil sandsynligvis snart stige igen. Torsdag mødtes Organisationen af Olieproducende Lande (OPEC) i Wien i Østrig for at diskutere hvordan de får stoppet olieprisens fald.

Lader sig styre
For det andet har markedet reageret på at den store internationale bank HSBC i sidste uge ændrede på sin anbefaling i forhold til SAS-aktien. En anbefaling om at sælge SAS-aktier blev ændret til en anbefaling om at købe SAS-aktier. Og det kan direkte aflæses i handlen med aktien.

”Det er begrænset hvor mange institutionelle investorer, der handler med SAS-aktien. Den handles primært blandt private investorer, som i høj grad lader sig styre af hvad de store brokere anbefaler,” påpeger Jacob Pedersen, senioranalytiker hos Sydbank.

Selv anbefaler han fortsat at man sælger sine SAS-aktier og ikke køber nye.