​Massefyringer i europæiske Etihad-selskaber

Alitalia og airberlin, der begge har Etihad i ejerkredsen, skal tilsammen afskedige omkring 1.200 ansatte.

Der vil blive uddelt fyresedler i bundter i Alitalia og airberlin i de kommende måneder. I Alitalia vil knap 1.000 medarbejdere få silkesnoren. Forud for masseafskedigelserne har andre omkring 700 medarbejdere valgt at tage imod frivillige aftrædelsesordninger eller at gå på pension.

Helt præcist vil 994 Alitalia-ansatte blive opsagt med virkning fra på fredag. Ifølge et italiensk nyhedsbureau, så vil der være tale om 879 ansatte på jorden, 61 piloter og 54 stewardesser.

Flyselskabet Etihad fra Abu Dhabi ved Den Persiske Golf købte for kort tid siden 40 procent af Alitalia med et klart defineret mål om at skære drastisk ned i det kriseramte italienske flyselskabs omkostninger. Det var ganske enkelt betingelsen for at Etihad ville skyde penge ind i Alitalia, som havde udviklet sig til en paria, som ingen andre flyselskaber eller investorer ønskede at røre ved. Men det gjorde Etihad – mod at få håndfaste forsikringer om store nedskæringer og afskedigelse af op mod 2.000 medarbejdere.

Alitalia er dog ikke det eneste europæiske flyselskab, der i denne uge har annonceret fyringer i hobetal. Det samme har airberlin – som Etihad ejer knap 30 procent af.

Seneste tiltag
Airberlin har længe været i krise og arbejdet på at reducere sine omkostninger. Nu går selskabet et skridt videre og annoncerer fyringer af 200 medarbejdere i selskabets administration og ground handling-operation. Samtidig arbejder selskabet på at strømline sin flyflåde og reducere antallet af flytyper. Til det får airberlin hjælp af Alitalia. Det er således planen, at airberlin skal overtage 14 Airbus A320-fly fra Alitalia. Det skal gøre det muligt at kickstarte udskiftningen af airberlins Boeing 737-700 og -800 fly.

Fyringen af de 200 medarbejdere er seneste tiltag i den spareplan, som airberlin har arbejdet med siden sidste år. Et arbejde, der har kostet i alt 900 ansatte jobbet. Airberlin har i dag knap 8.700 ansatte.

Kort tid efter at Etihad trådte ind i ejerkredsen bag Alitalia indgik airberlin og Alitalia en aftale om et omfattende codeshare-samarbejde. Selskaberne vil således have fælles rutenumre på 412 ugentlige flyvninger mellem Italien og Tyskland, Østrig og Schweiz.