Bagageudleveringsområde i Helsinki Lufthavn. Foto: Helsinki Lufthavn

10-årig udviklingsplan i Helsinki snart udført

I løbet af det kommende efterår vil Helsinki Lufthavn have gennemført sin 10-årige udviklingsplan. Som en af de sidste opgaver har lufthavnen opgraderet sit bagagehåndteringssystem.

Helsinki Lufthavn og den finske lufthavnsoperatør Finavia har siden efteråret 2013 været i gang med implementeringen af en 10-års plan for udvikling af lufthavnen.

Én af de sidste opgaver i udviklingsplanen, der altså vil være gennemført i løbet af det kommende efterår, har været at opgradere på alle aspekter af systemet til håndtering af bagage.

Finavia oplyser, at moderniseringen af bagagelogistik er tilendebragt til glæde for passagererne, der fremover vil opleve en mere smidig rejse. Håndteringssystemerne til både indgående og udgående fly har fået en stor overhaling, ligesom der er skabt nye faciliteter.

”Vores mål er at give de flyselskaber og ground handling-selskaber, der opererer på vores område, faciliteter, udstyr og systemer, der fremskynder og effektiviserer bagagehåndtering. Passagererne vil se forbedringerne i driftens smidighed og pålideligheden af bagageudlevering,” siger Jani Elasmaa, direktør hos Finavia med ansvar for drift af forplads og baner i Helsinki Lufthavn.

Fordobling af bagagekapacitet
Kapaciteten for afgående bagage i Helsinki Lufthavn er øget med 50 procent, mens ankommende bagage nu kan afhentes fra én stor bagagehal. Som følge af de opgraderede systemer er bagagens rute fra check-in til flyets lastrum stort set blevet automatiseret. Det betyder, at lufthavnen nu kan håndtere 14.800 stykker bagage i timen (afgående og transfer).

Bagagehåndteringscentret kan håndtere cirka 5.000 flere stykker bagage i timen end tidligere, og der er da også tilføjet over 10.000 kvadratmeter, så der nu er i alt 28.000 kvadratmeter. Bagagelinjen er steget i længden med over tre kilometer, så der nu samlet er 15 kilometer.

Kapaciteten på det såkaldte Bagage Hotel i lufthavnen er desuden steget med 1.000 kufferter, så der nu automatisk kan opbevares i alt 2.400 for tidligt ankomne kufferter.

Nyt stort område til bagageudlevering
I løbet af sommeren kunne Helsinki Lufthavn også tage det centraliserede bagageudleveringsområde i brug med nye faciliteter og udstyr. Området har 12.000 kvadratmeter åben plads med i alt 10 bagagebånd og to punkter til udlevering af specialbagage.

De løbende forbedringer i Helsinki Lufthavn er da også blevet bemærket internationalt, hvor Airport Council International (ACI) har valgt den finske hovedstadslufthavn som den bedste europæiske lufthavn i 2023 i dens størrelse.

ACI lagde blandt andet til grund for kåringen, at Helsinki Lufthavn har opnået operationel effektivitet samt det udfordrende arbejde, at lufthavnen har haft succes med at kombinere to terminaler til én enkelt centraliseret terminal.

”Alt i alt har vi under udviklingsprogrammet for Helsinki Lufthavn introduceret mange tekniske innovationer og fremskridt, der forbedrer det jævne flow af bagage. Vi bruger ny teknologi og digitale metoder til at lette driften for ground handling-selskaber. Når hele bagagelogistikkæden fungerer pålideligt, bliver bagage hurtigt transporteret ind i flyet og fra flyet til terminalen,” siger Jani Elasmaa.

 

Relaterede artikler:

Vil investere milliardbeløb i Helsinki Lufthavn

100 dage til åbningen af ”fremtidens lufthavn”

Udvidelse i Helsinki Lufthavn klar til næste sommer