102 dage uden indenrigsbetjening er slut

I dag genåbner SAS indenrigsruten fra København til Billund. Flybetjeningen mellem Danmarks to største lufthavne har været afbrudt siden Cimber Sterlings konkurs den 3. maj. Der blev dog tyvstartet i aftes med en flyvning fra København til Billund.

Selvom Billund Lufthavn ynder at kalde sig Vestdanmarks internationale lufthavn, har indenrigsflybetjening alligevel en vis betydning for lufthavnen. Målt på antallet af passagerer udgør indenrigsrejsende gennem terminalen under 5 procent af det samlede passagertal på 2,8 mio.

Men indenrigsruten har en særdeles stor betydning for de rejsende, der ønsker at benytte Københavns Lufthavn som transferlufthavn. For op imod 60 procent af årligt 140.000 indenrigspassagerer på ruten er transferpassagerer.

Netop derfor har SAS valgt at etablere sig på København-Billund ruten, som selskabet senest befløj i en periode fra 2002 til 2005 og som oprindeligt blev etableret af SAS med start den 1. november 1964.

SAS fløj ruten indtil 1971, hvorefter Maersk Air trådte til i forbindelse med etableringen af Danair-samarbejdet, og siden efteråret 2005 og frem til konkursen i begyndelsen af maj måned har Cimber Sterling været operatør.

102 dage uden indenrigsbetjening
Efter Cimber Sterlings konkurs var det forventningen, at britiske Flybe ville etablere sig på ruten. Selskabet søgte i flere omgangestart- og landingstilladelser, og seneste status er en mulig opstart søndag den 9. september.

SAS overhaledederimod indenom, da man den 20. juni kunne annoncere genoptagelse af indenrigsruten fra København til Billund fra mandag den 13. august.

Dermed kunne Billund Lufthavn se en ende på samlet 102 dage uden indenrigsbetjening. En periode, der har været udfordrende for lufthavnen og som har understreget betydningen af indenrigsruten trods et relativt beskedent passagertal i den store sammenhæng.

”Det har været noget af en oplevelse, at Billund Lufthavn gennem en periode ikke har haft en indenrigsrute til Københavns Lufthavn. Det har givet mange besværligheder for dem, der skulle til møder i København eller videre fra lufthavnen,” konstaterer lufthavnsdirektør Kjeld Zacho Jørgensen i den seneste udgave af lufthavnsmagasinet Check-in Billund.

Tyvstartede søndag aften
SAS-indenrigsruten til Billund opereres af Cimber A/S på vegne af det skandinaviske luftfartsselskab. Det sker med et fly af typen ATR72 med plads til 66 passagerer. Men de første pardage vil der dog blive benyttet et 50 sæders fly af typen CRJ200, idet ATR-flyet først indsættes på rutenfra onsdag den 15. august.

Der flyves 32 gange om ugen i hver retning med fem rotationer på hverdage, fire på lørdage og tre på søndage.

Selvom ruten officielt åbnes i dag den 13. august, fandt første flyvning afsted i aftes. Det var SK1289 fra København kl. 22.45 med ankomst i Billund kl. 23.35. Denne positioneringsflyvning var nødvendig for at kunne tilbyde dagens første afgang fra Billund kl. 06.30.

Foto: Akstra.de