Pratt & Whitney-motor til United-fly. (Foto: 17crossfeed | Imgur)

128 Boeing 777-fly midlertidigt på jorden

Boeing har anbefalet at samtlige 128 Boeing 777-fly over hele verden med Pratt & Whitney 4000-motorer holdes på jorden. Det går især ud over flyselskaber i USA, Japan og Korea.

Lørdagens hændelse, hvor en Boeing 777-200 fra United Airlines oplevede et dramatisk motorhavari kort efter starten fra Denver International Airport, har fået konsekvenser for de flyselskaber, der benytter den pågældende flytype med Pratt & Whitney PW4000-motorer.

Det er nemlig ikke første gang, at defekte fanblade på den pågældende motortype har skabt en alvorlig situation, som kunne have haft fatale konsekvenser for de 231 passagerer og 10 besætningsmedlemmer, der var ombord på rutenummer UA328 med Honolulu som destination.

Den amerikanske havarikommission, National Transportation Safety Board (NTSB) har indledt en undersøgelse af hændelsen, og samtidig har de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, der har certificeret Boeing 777-flyene, varslet en EAD-note (Emergency Airworthiness Directive, red.), hvori der formentlig vil blive krævet en øjeblikkelig inspektion af fanblade på motorerne, da der er mistanke om metaltræthed.

“Vi gennemgik alle tilgængelige sikkerhedsdata efter gårsdagens hændelse. Baseret på de oprindelige oplysninger konkluderede vi, at inspektionsintervallet skulle intensiveres for fanblade, der er unikke for denne motorvariant, der udelukkende anvendes på Boeing 777-fly,” hed det i søndagens meddelelse fra FAA.

128 groundede fly
Mens flyselskaberne venter på, at EAD-noten bliver publiceret, har United Airlines taget 24 Boeing 777 ud af drift, der er udstyret med Pratt & Whitney 4000-motorer, mens selskabet i forvejen havde 28 fly med denne type motor langtidsparkeret på grund af COVID-19-pandemien.

Samtidig har luftfartsmyndighederne i Storbritannien og Japan forbudt Boeing 777-fly med P&W-motoren, at benytte luftrummet i de respektive lande.

Det har ramt Japan Airlines og ANA All Nippon Airways, der tilsammen har måttet sætte 32 fly på jorden af denne type. I USA er det kun United Airlines, der har Boeing 777 med PW4000-varianten, der næsten udelukkende findes på fly produceret før 2004. Herudover er også Boeing 777-200 fra Asiana, Korean Air Lines og Jin Air udstyret med PW4000-motorer.

De øvrige Boeing 777-fly i USA og hos andre flyselskaber over hele verden, er udstyret med Rolls-Royce Trent-motorer eller motorer fra GE Aviation.

Boeing har udsendt en pressemeddelelse, hvori flyproducenten opfordrer til, at flyselskaber over hele verden sætter 69 aktive og 59 langtidsparkerede Boeing 777 med PW4000-motorer på jorden, indtil FAA har offentliggjort EAD-noten.

 

Relaterede artikler:

Søsterfly havde tilsvarende motorproblemer

Nyt motorhavari på A220-fly

Motorproblemer tvinger A320neo-fly på jorden