José Martí International Airport i Havana.

15 nye flyruter fra USA til Havana

Otte amerikanske flyselskaber har fået tilladelse til at flyve til Havana fra samlet 10 amerikanske lufthavne. Fire af disse ligger i Florida.

Fik du ikke oplevet Cuba før normaliseringen af forholdet til USA, er det snart for sent. De amerikanske luftfartsmyndigheder har allerede godkendt åbningen af en række flyruter fra amerikanske lufthavne til ni byer på Cuba, og nu følger tilladelserne til hovedstaden Havana efter. I alt har otte amerikanske flyselskaber netop fået tilladelse til at beflyve José Martí International Airport med op til 20 daglige afgange.

Efter længere tids overvejelser og drøftelse af de enkelte flyselskabers ansøgning er det amerikanske transportministerium, Department of Transportation (DOT), kommet frem til, at otte ud af 12 ansøgninger skal imødekommes. Dog med en reduceret kapacitet, da der var ansøgt om samlet 60 daglige flyvninger fra USA til Havana, mens luftfartsaftalen mellem de to lande fra februar i år kun gav ret til 20 daglige flyvninger for flyselskaber i hvert af de to lande.

“Et dusin amerikanske flyselskaber ansøgte om muligheden for at operere ruteflyvninger med passagerer og fragt til Havana. Tilsammen ansøgte flyselskaberne om 60 flyvninger per dag til Havana, hvilket oversteg de 20 daglige flyvninger, der blev aftalt mellem de to regeringer. Ministeriets hovedmål med udvælgelsen var at give det maksimale udbytte for offentligheden ved at vælge flyselskaber, som tilbød og kunne fastholde den bedste betjening mellem USA og Cuba,” siger USA´s transportminister Anthony Foxx i en pressemeddelelse.

Den otte kilometer lange havnepromenade Malecón i Havana vil snart blive oversvømmet af amerikanske turister.

Den otte kilometer lange havnepromenade Malecón i Havana vil snart blive oversvømmet af amerikanske turister.

De heldige flyselskaber er Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, jetBlue Airways, Southwest Airlines, Spirit Airlines samt SAS-partneren United Airlines. Det ventes, at ruterne kan åbne i løbet af vintertrafikprogrammet 2016/17. Ruterne udgår fra samlet 10 lufthavne, hvoraf fire er beliggende i Florida. Der er tale om Miami, Fort Lauderdale, Orlando og Tampa.

Fire afviste ansøgninger
Det var dog ikke alle ansøgninger, der fandt nåde for de kritiske øjne hos DOT. Således fik Dynamic International Airways i Greensboro samt Eastern Air Lines i Miami ikke held med deres ansøgninger, idet de efter ministeriets opfattelse ikke har de nødvendige tilladelser og licenser til at udføre ruteflyvninger.

Der kom også en ansøgning fra Fort Lauderdale-selskabet Silver Airways, der ville flyve med Saab 340-fly med plads til 50 passagerer. Her mente DOT, at flytypen var for lille til at det kunne give mening at anvende det begrænsede antal slots (start- og landingstilladelser, red.) på en rute med dette materiel.

Endelig blev en ansøgning fra det Minneapolis-baserede selskab Sun Country Airlines afvist med den begrundelse, at det ikke på tilfredsstillende vis kunne redegøre for, hvorfor selskabets lavfrekvente flyvninger fra Fort Myers og Minneapolis ville være mere fordelagtige end flyselskaber, der kunne tilbyde en højere frekvens.

Eventuelle indsigelser fra flyselskaberne skal være DOT i hænde senest den 22. juli.

FAKTA

Oversigt over tildeling af ruter fra USA til Havana

Flyselskab Rute Frekvens Flytype
Alaska Airlines Los Angeles-Havana En gang dagligt Boeing 737-900
American Airlines Miami-Havana Fire gange dagligt Boeing 737-800
Charlotte-Havana En gang dagligt Airbus A319-100
Delta Air Lines New York (JFK)-Havana En gang dagligt Boeing 757-200
Atlanta-Havana En gang dagligt Boeing 757-200
Miami-Havana En gang dagligt Boeing 737-800
Frontier Airlines Miami-Havana En gang dagligt Airbus A320-200
JetBlue Airways Fort Lauderdale-Havana To gange dagligt Airbus A320/321
New York (JFK)-Havana En gang dagligt Airbus A320/321
Orlando-Havana En gang dagligt Airbus A320/321
Southwest Airlines Fort Lauderdale-Havana To gange dagligt Boeing 737-800
Tampa-Havana En gang dagligt Boeing 737-800
Spirit Airlines Fort Lauderdale-Havana To gange dagligt Airbus A319-100
United Airlines New York (Newark)-Havana En gang dagligt Boeing 737-800
Houston-Havana En gang ugentligt Boeing 737-800

 

Relaterede artikler:

Her er de kommende Cuba-ruter fra USA

Ny aftale: 110 flyvninger til Cuba hver dag

Ruteflyvning mellem USA og Cuba på vej

København til Cuba for under 5.000 kroner

Iberia vender tilbage til Cuba