Rejsende venter på bagagen i lufthavnen i Porto. (Foto: Aeroporto Porto)

150.000 kroner i bøde per ikke-testet flypassager

Fremover kan det blive meget dyrt, hvis flyselskaberne har ikke-testede rejsende ombord, når flyet lander i Portugal. Overtrædes reglen i flere omgange, så kan flyvetilladelsen i værste fald blive inddraget.

Den portugisiske regering strammer nu reglerne for indrejse i landet. Fremover kan flyselskaber straffes med bøder på op til 20.000 euro, eller hvad der svarer til 150.000 kroner, for hver passager, der ikke er blevet testet inden afrejsen til Portugal. 

Bødestraffen til flyselskaber er ikke ny. Den blev indført sidste år. På daværende tidspunkt kostede en ikke-testet passager flyselskabet en bøde på op til 3.000 euro (22.000 kroner). Nu skærpes beløbet dog betragteligt, skriver The Portugal News. 

Bøderne hæves nu, da Portugal i øjeblikket er hårdt ramt af COVID-19. Det har fået den portugisiske regering til at erklære ulykkestilstand (state of calamity, red.) på fastlandet fra 1. december, hvilket giver regeringen mulighed for at indføre eller stramme en række restriktioner. 

“Dybt uansvarligt”
Da Portugals premierminister António Costa offentliggjorde nyheden om de højere bøder, sagde premierministeren, at beløbet nu hæves, da regeringen mener, at flyselskaberne hidtil ikke har taget kravet om ikke at flyve ikke-testede passagerer ind i Portugal alvorligt nok. 

“Vi har bemærket, at flyselskaberne desværre ikke har levet op til deres forpligtelse, og det er grunden til, at vi nu ændrer den administrative ramme og vil pålægge en bøde på 20.000 euro for hver passager, der sættes i land på portugisisk territorium uden at være testet.”.

Direkte henvendt til flyselskaberne sagde António Costa desuden, at den portugisiske regering mener, det er “dybt uansvarligt” at flyve ikke-testede passager til andre lande. Han understregede samtidig, at regeringen ønsker at holde landets grænser åbne. 

Kan miste flyvetilladelsen
Regeringen stopper dog ikke nødvendigvis ved at hæve bøderne. Ifølge António Costa så kan gentagne overtrædelser af reglen mod at bringe ikke-testede passagerer til Portugal resultere i, at flyselskaberne bliver udelukket fra portugisisk luftrum.

Premierministeren udtalte, at den portugisiske regeringen vil overveje, at “øge de skærpede sanktioner endnu mere, så de kan resultere i, at disse selskaber tilladelse til at flyve i vores nationale territorium suspenderes.”

Da Portugal sidste sommer indførte bøder til flyselskaberne, så var det sådan, at de ikke-testede rejsende også kunne straffes. Personerne kunne få en bøde på mellem 3.800 og 15.000 kroner. Ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning ser det dog ikke ud til at være sådan længere.

Fra København flyver TAP Portugal direkte til Lissabon, mens Ryanair flyver til Porto. Det irske lavprisflyselskab flyver i vintertrafikprogrammet også fra Billund til Lissabon.

 

Relaterede artikler:

Tre piloter fyret efter coronasmitte

Derfor er ikke alle flypassagerer tilbage endnu

USA: Foreslår restriktioner for indenrigsrejser