Lyntest for corona. (Arkivfoto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Tre piloter fyret efter coronasmitte

Cathay Pacific Airways har fyret tre piloter, der bragte coronasmitte med hjem fra en fragtflyvning til Tyskland. Piloternes brud på reglerne førte til, at 150 ansatte blev sendt i isolation.

Et ophold i Frankfurt har nu kostet tre piloter deres job hos OneWorld-flyselskabet Cathay Pacific Airways. Udover de tre fyresedler, så betød bruddet på flyselskabets regler også, at 150 af piloternes kolleger blev sendt i isolation i tre uger. 

Ifølge The Straits Times så mistænker ledelsen hos flyselskabet de tre piloter for, at de har forladt deres hotelværelser under en layover i Frankfurt i strid med selskabets regler. Da fragtpiloterne vendte hjem til Hongkong, afslørede en test, at de var smittet med COVID-19. 

Hongkong har lagt sig i kølvandet på Beijing, og har fortsat meget stramme regler, der skal holde COVID-19-smitten i skak, og derfor blev der også straks iværksat smitteopsporing, så piloternes kolleger og familiemedlemmer kunne blive sendt i isolation. 

Strengere kontrol fremover
Smitteopsporingen fandt frem til både familiemedlemmer, venner og andre ansatte hos Cathay Pacific Airways, der – i overensstemmelse med de gældende regler i Hongkong – er blevet sendt tre uger i isolation i en dertil indrettet facilitet, der drives af regeringen. 

Som følge af isolationen har Cathay Pacific Airways måtte tage i alt 150 piloter, kabineansatte og andre medarbejdere ud af vagtplanen i tre uger, da de har været i nærkontakt med en eller flere af de tre smittede piloter.

Regelbruddet fører nu til, at flyselskabet fremover i højere grad vil kontrollere om de ansatte overholder gældende regler, når de kortvarigt opholder sig i andre lande. Derudover har selskabet appelleret til regeringen og bedt politikerne genoverveje de gældende regler for isolation. 

Passagertrafikken hårdt ramt
De tre smittetilfælde kommer på et ubelejligt tidspunkt for regeringen i Hongkong, der har kæmpet en bitter kamp for at holde byen smittefri, så styret i Beijing forhåbentligt igen vil åbne den for nuværende lukkede grænse til fastlandet i Kina.

Grænselukningen har stor betydning for økonomien i Hongkong, derfor har styret indført strenge restriktioner, der er gået særligt hårdt ud over passagertrafikken. Det skyldes blandt andet, at rejsende til Hongkong for øjeblikket skal isoleres i tre uger ved ankomst.

I oktober fløj Cathay Pacific Airways med blot 10 procent af selskabets passagerkapacitet fra før COVID-19-pandemien. Det er et fald på 97,2 procent i passagertallet i forhold til i 2019, fortalte flyselskabet, der i øvrigt kræver, at alle ansatte er vaccineret.

 

Relaterede artikler:

Hongkong-flyselskab kan udfordre Cathay Pacific

Dansk Cathay-pilot skrev historie i Grønland

Cathay har tabt 45 millioner kroner om dagen